Novo članstvo u IDB Grupi

Ministar financija potpisao pristupanje još jednoj međunarodnoj ekonomskoj asocijaciji

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

23.4.2019. u 14:47

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

23.4.2019. u 14:47

Podstrana, Split, 231118.
Hotel Le Meridien Lav u Podstrani.
10. godisnji susret gradonacelnika i poduzetnika - 48 sati
Ministar financija Zdravko Maric, gradonacelnik Zapresica Zeljko Turk, gradonacelnik Rijeke Vojko Obersnel i gradonacelnica Zlatara Jasenka Augustan Pentek sudjelovali su u Fokus raspravi pod nazivom Porezna Reforma.
Na fotografiji: ministar financija Zdravko Maric
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec / HANZA MEDIA

Ministar financija Zdravko Marić

Član Inter-američke razvojne grupe IDB Invest objavio je pristupanje Hrvatske toj međunarodnoj ekonomskoj asocijaciji kao 47.članice. Pripadajući ugovor u sjedištu IDB Investa u Washingtonu potpisao je 15. travnja ministar financija Zdravko Marić.

- Hrvatska je već dio IDB grupe, a njezino službeno uključivanje u IDB Invest pojačava cilj zadovoljavanja rastućih potreba privatnog sektora u Latinskoj Americi i Karibima te snažan poticaj za maksimiziranje razvoja regije – priopćeno je iz IDB Investa. Spomenutu IDB grupu čine Inter-američka razvojna banka, Inter-američka razvojna korporacija i pripadajući Investicijski fond.

Kao zasebna pravna osoba unutar spomenute grupe, IDB Invest je dosada na različite načine investirao oko 11 milijardi dolara u zemlje Južnje i Srednje Amerike te Kariba. Hrvatska je članica Inter-američke razvojne banke postala 1993. na temelju prava iz sukcesije bivše Jugoslavije, preuzevši dionica banke u vrijednosti 48 milijuna i 500 tisuća dolara.

U dokapitalizaciji Inter-američke banke iz 2011., kojom je njezin kapital povećan na iznos od 170 milijardi dolara, čime je ona postala najveća razvojna banka u tom dijelu svijeta, Hrvatska je uložila oko milijun dolara. Interes naše države za članstvo u IDB Grupi sastoji se, među ostalim, u otvaranju investicijskih natječaja te grupacije za hrvatske tvrtke.

Prema procjenama IDB Grupe, godišnje se kroz investicije njezine banke i korporacije razvije oko 20 tisuća poslovnih ugovora, a najveći dio odnosi se na radove u Brazilu, Čileu i Argentini. Najveći investitor u Latinsku Ameriku je Europska unija, čije članice u taj dio svijeta godišnje plasiraju blizu 50 posto svih svojih inozemnih ulaganja

U članstvu Inter-američke razvojne banke i IDB Investu otprilike polovicu čine zemlje zbog kojih je ona i osnovana, a od neameričkih država posljednja je IDB Investu, prije Hrvatske, pristupila Slovenija. Članstvo u IDB Investu, prema pripadajućem zakonu o pristupanju toj organizaciji koji je Sabor usvojio početkom ove godine, ne povlači financijske obveze državnog proračuna. Hrvatska je donator u IDB Grupi i ne može dobivati iz tog izvora kredite ili neki drugi oblik financijske pomoći.