Ministar financija u MMF-u

Ministar financija na zasjedanju MMF-a i Svjetske banke dogovara suradnju do 2024.

Prema ranije iznesenim stajalištima Svjetske banke, slijedi promjena suradnje s Hrvatskom
Ministar financija Zdravko Marić
 Tom Dubravec / HANZA MEDIA

Ministar financija Zdravko Marić predvodi hrvatsko izlaslanstvo na aktualnom proljetnom zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke u Washingtonu, priopćeno je iz Ministarstvo financija. Između niza sastanaka koje će ministar Marić i suradnici tom prilikom imati u Washingtonu, iz Ministarstva izdvajaju razgovore s čelnicima Svjetske banke.

- Najavljene teme sastanaka s predstavnicima Svjetske banke uključivat će razgovore o pripremi novog Okvira za suradnju Svjetske banke s Republikom Hrvatskom, za fiskalne godine 2019. – 2024., daljnje aktivnosti na pripremi i odobravanju novih projekata te razgovore o projektima u provedbi – navodi Ministarstvo financija.

Prema ranije iznesenim stajalištima Svjetske banke o budućoj, petogodišnjoj suradnji s Hrvatskom, banka se namjerava usredočiti na financiranje izabranih gospodarskih branši u našoj ekonomiji, nasuprot dosadašnje prakse pomaganja velikog broja projekata u različitim područjima gospodarstva.

- Novo programsko razdoblje usmjereno je na rast dinamičnog poduzetničkog sektora, pojačano sudjelovanje i doprinos pojedinaca gospodarskom i društvenom razvoju te povećanje održivosti i učinkovitosti javnog sektora – navodi se u stajalištima Svjetske banke o budućoj suradnji s Hrvatskom.

Svjetska banka dosada je uložila četiri milijarde dolara u pedesetak projekata u našoj zemlji. Marićevi sugovornici, kako je najavljeno, biti će potpredsjednik Svjetske banke za Europu i Središnju Aziju Cyril Muller te Koen Davidse, izvršni direktor banke.

Kad je u pitanju Marićev raspored susreta u MMF-u, najavljeni su razgovori s direktorom Sektora za Europu Poulom M.Thomsenom, voditeljem misije Fonda za našu zemlju Srikantom Seshadriom te izvršnim direktorom Fonda Anthonyjem De Lannoyem i njegovim zamjenikom Richardom Doornboschom. Ministarstvo financija kao teme tih razgovora najavljuje makroekonomsku situaciju u Hrvatskoj te o Vladinih mjerama monetarne i fiskalne politike.

Osim s dužosnicima MMF-a i Svjetske banke, izaslanstvo predvođeno ministrom financija dogovorile je razgovore s predsjednikom Azijske infrastrukturne investicijske banke Liqunom Jinom, predsjednikom Inter-američke banke za razvoj Luisom Albertom Morenom, predsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj Sir Sumom Chakrabartijem i potpredsjednikom Europske investicijske banke Vazilom Hudakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:50