Ma kakva kriza...

Milijunaši u SAD-u i dalje u porastu

Deset milijuna i 230 tisuća Amerikanaca lani je zaradilo više od milijun dolara
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Desetu godinu zaredom lani je porastao broj američkih kućanstava s godišnjim prihodom od milijun dolara i više od toga, dosegavši brojku od deset milijuna i 230 tisuća, objavila je američka konzultantska kompanija Spectrem Grupa. Priliv novih obitelji milijunaša u SAD-u u prošloj, u odnosu na 2017., iznosi 250 tisuća što, primjećuju u Spectremu, predstavlja usporavanje rasta.

- Usporavanje rasta broja bogatih kućanstava posljedica je slabijeg oporavka gospodarstva i dvojbenog političkog okruženja – komentirao je predsjednik Spectrem Grupe George H.Walper, referirajući se i na povećanje broja kućanstava s godišnjim prihodom od pet milijuna do 25 milijuna dolara u 2018. za 47 tisuća, što je upola manji rasta od zabilježenog u 2017..

Spectrem procjenjuje da se u prihodovnom razredu s godišnjom zaradom od 100 tisuća do milijun dolara nalazi 31 milijun i 200 tisuća američkih kućanstava. U najbogatijoj skupini, s prihodom većim od 25 milijuna dolara, lani se nalazilo 172 tisuće obitelji u SAD-u, što je porast od 16 tisuća u odnosu na 2017..

U osvrtu na povećanje broja najbogatijih američkih kućanstava, predsjednik Spectrem Grupe polazi od ocjene da su kretanja na američkim financijskim tržištima u 2018. pogodovala toj skupini stanovništva.
- Dok je bogatstvo kućanstava među bogatim ulagačima nastavilo rasti u prošloj godini, ono nije odgovaralo tempu koji je doživjela u prethodnim godinama. Unatoč tome, ukupan broj kućanstava u gornjim segmentima bogatstva u Sjedinjenim Državama gotovo se udvostručio od početka globalne financijske krize 2008. - navodi George H.Walper.

Stopa rasta broja kućanstava s prihodom većim od milijun dolara za 2018. iznosi 2,5 posto. U pretprošloj godini isti pokazatelj, u odnosu na 2016., iznosio je 6,2 posto.

Spectremova analiza bogatstava američkih kućanstava ne obuhvaća vrijednost kuća i stanova u kojima žive, već njihov raspoloživi dohodak za koji su zainteresirana financijska tržišta kojima su i ponuđena detaljnija izvješća Spectrema.

- Broj bogatih kućanstava u SAD-u prošle je godine dosegao novi maksimum, što je približno jednako cijelom stanovništvu Švedske ili Portugala – ističe se u osvrtu na Spectremovu analizu magazina Bloomberg. Magazin napominje da Spectrem svoje podatke temelji na anketama među blizu deset tisuća američkih kućanstava s marginom pogreške od četiri posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:53