Analiza Fine

Mikropoduzetnici na otocima ostvarili najveću dobit i imaju najviše zaposlenih

Mikropoduzetnici sudjeluju sa 42,7 posto u ukupnoj dobiti, te zapošljavaju 33,8 posto radnika na otocima
Sunčani Hvar
 Joško Supić / CROPIX

Analiza poduzetnika otočne Hrvatske prema djelatnosti poduzetnika, pokazala je da su i u 2017. godini najbrojniji poduzetnici u području djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (903), koji su ostvarili najveći ukupan prihod (gotovo 2,7 milijardi kuna), što je 25,6 posto ukupnih prihoda poduzetnika otočnih područja, objavila je danas Financijska agencija (Fina). Zbirni podaci pokazuju kako je u 2017. ukupno na otocima radilo 4.322 tvrtke sa 21.542 zaposlena, s ukupnim prihodima od 10,5 milijardi kuna i rashodima od 10,2 milijarde kuna, odnosno ostvarena je konsolidirana neto dobit od 191,6 milijuna kuna. Pri tom je u dijelu poduzeća ostvaren gubitak od 426,8 milijna kuna, dok je ukupna dobit onih tvrtki koje su poslovale pozitivno bila 618,5 milijuna kuna. Prosječna neto plaća iznosila je 5.022 kune.

Slijede poduzetnici u području djelatnosti G - Trgovina na veliko i malo (656), s 2,2 milijarde kuna ili 21,3 posto ukupnih prihoda, te poduzetnici u području djelatnosti F – Građevinarstvo (472), s 1,4 milijarde kuna, što je 13,7 posto ukupnih prihoda poduzetnika s otočnih područja. Kod poduzetnika u djelatnosti I – Djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (903 poduzetnika), bilo je najviše zaposlenih (6585), što je 30,6 posto od ukupnog broja zaposlenih u svim djelatnostima. Ova skupina poduzetnika ostvarila je i najveće prihode, a među njima, prema kriteriju ukupnoga prihoda, najbolja su hotelsko-turističke tvrtke iz Malog Lošinja, Hvara i Raba, Jadranka Hoteli, Sunčani Hvar i Imperial.

Promatrano prema veličini poduzetnika, najbrojniji su mikro poduzetnici s 92 posto udjela u ukupnom broju poduzetnika registriranih na promatranom području. Mikro poduzetnici sudjeluju s najvećim udjelom u dobiti razdoblja (42,7 posto), te zapošljavaju i najveći broj radnika, 33,8 posto od ukupnog broja zaposlenih na području otočnih gradova i općina. Devet je velikih poduzetnika sa sjedištem na području otočne Hrvatske, jedan je u području trgovine (Trgovina Krk), jedan u području građevinarstva (GP Krk d.d.), jedan u prerađivačkoj industriji (Sardina) i jedan u području prijevoza putnika (Autotrans), dok je preostalih šest u području djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:54