Strategija za krizu

Mate Rimac: 'Zadržavamo radna mjesta i plaće. Radimo plan za 12 mjeseci preživljavanja'

Rimac kaže da će sva radna mjesta, a trenutno zapošljavaju preko 720 ljudi, stalnih zaposlenika, studenata i vanjskih suradnika, zadržati i da neće smanjivati plaće
 Screenshot YouTube

- Neće biti otpuštanja i svi naši zaposlenici primat će punu plaću. Radimo upravo na planu za najcrnji scenarij u kojem bi sve ovo trajalo 12 mjeseci - rekao je domaći podzetnik i vlasnik tvrtke Rimac Automobili Mate Rimac u videu na svom YouTube kanalu.

Dobivao je, kaže, dosta upita od novinara o tome što se događa u tvrtki Rimac Automobili i kako će "hendlati" posao tijekom krize. Videom želi odgovoriti na sva pitanja.

Navodi da je zdravlje njihovih zaposlenika i obitelji na prvom mjestu i zato su radnike poslali doma 16. ožujka.

- Tada sam mislio da je to pogrešna odluka jer su svi ostali nastavili raditi, ali danas mi se ipak čini da je to bila dobra odluka jer nemamo niti jedan slučaj COVID-a među zaposlenicima, koliko znamo - govori Rimac.

Dodaje da će sva radna mjesta, a trenutno zapošljavaju preko 720 ljudi, stalnih zaposlenika, studenata i vanjskih suradnika, zadržati i da neće smanjivati plaće. U veljači, objavio je, isplatili su 10,5 milijuna kuna bruto plaća.

- Moj je zadatak, kao i menadžmenta, da poslujemo i u najcrnjem scenariju. Da tvrtka može opstati i do 12 mjeseci, pokušavamo minimizirati negativni utjecaj na situaciju. Zato od ovog tjedna krećemo raditi u manjem timu. Zašto sada? Zato što su nam neki projekti iznimno bitni kao C_Two. Htjeli smo ga lansirati i krenuti s isporukom ove godine. Ne želimo da bude veliki vremenski rok isporuke. Trenutno radimo prototipove za homologacijski proces. Tako da ćemo sada s jednim malim timom nastaviti raditi na tome - kaže.

Navodi i da se na posao dolazi dobrovoljno i da su omogućili sve zaštitne uvjete s dispenzerima za dezinfekciju, zaštitnom opremom te da nema mješanja odjela i sastanaka uživo - sve je virtualno.

- Tvrtke općenito imaju jako malo novca na računu, ne znam koliko to ljudi zna. U SAD-u primjerice, pola firmi ima keša za preživljavanje do 27 dana. Tu spadamo i mi. Vrlo malo firmi, 25 posto njih, ima gotovine za više od 60 dana. U Hrvatskoj, prema anketi, većina tvrtki može preživjeti do 3 mjeseca, a mali broj do godine dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:22