Hangar 18

Mario Kralj: 'Nadamo se da ćemo u lipnju imati nagodbu'

Od 2019. radimo plan na koji ćemo način vratiti dugove i nadamo se da će ga za nekoliko mjeseci vjerovnici prihvatiti
Mario Kralj, direktor tvrtke Hangar 18
 Željko Hajdinjak / Hanza Media

Koprivnička IT tvrtka Hangar 18, najpoznatija po proizvodnji i prodaji pametnih telefona Noa, morat će platiti oko 190 milijuna kuna dugovanja prema 158 vjerovnika, prema jučerašnjem rješenju Trgovačkog suda u Bjelovaru.

Nakon otkazanog ročišta u prosincu, kada dio vjerovnika nije stigao prijaviti svoja potraživanja, na jučerašnjem je ročištu, kako doznajemo, priznato 158 prijava potraživanja ukupne vrijednosti oko 190 milijuna kuna, a osporeno je tek šest. Prema podacima iz poslovnih servisa, stotinjak tvrtki kojima je Hangar dužan nije prijavilo svoja potraživanja.

Banke su najveći vjerovnici koji drže više od 80 posto Hangarova duga. Prednjači Zagrebačka banka s 37 milijuna kuna potraživanja, a slijede Addiko 22 milijuna kuna, KentBank 19 milijuna kuna, PBZ 17 milijuna kuna, Sberbanka 14 milijun kuna, Raiffeisen 12,7 milijuna kuna. Osim banaka, po pet milijuna kuna od njih potražuje Porezna uprava i Hrvatski Telekom.

Ročište u 15 minuta

Prema riječima vlasnika Hangara 18, Marija Kralja, jučerašnje je ročište bilo formalnost, trajalo je svega 15-ak minuta, a on je za to vrijeme bio na putu.

- Nitko se nije žalio kako sam čuo, a većinu smo potraživanja priznali. Međutim, važnije se ročište očekuje za pola godine kada bi trebalo biti glasovanje svi 158 vjerovnika o prihvaćaju nagodbe. Mi od prošle godine na temelju iznosa tražbine i naše profitabilnosti, radimo plan na koji ćemo način vratiti dugove i nadamo se da će ga vjerovnici prihvatiti - ispričao nam je u telefonskom razgovoru najavljujući da dugove planira podmiriti iz poslovanja kompanije, a ne imovine.

U slučaju da vjerovnici, među kojima ima i lokalnih obrta koji potražuju svega nekoliko tisuća kuna, odbiju Kraljev plan nagodbe, Hangar 18 išao bi u stečaj i dugovi bi se vraćali iz imovine. Međutim, trenutna potraživanja dvostruko premašuju vrijednost imovine koju je Hangar 18 objavio u iznosu od oko 100 milijuna kuna, među ostalim, tri zgrade vrijedne sedam milijuna kuna, vozila i uredsku opremu od 32 milijuna te ulaganje u tvrtku Smartphone i tablet servis od 21 milijuna kuna. Kako smo neslužbeno doznali, banke su, upravo iz razloga male mogućnosti naplate iz imovine, sklonije prihvaćanju nagodbe. Pitanje je jedino koliko će dugo banke htjeti čekati na svoj novac.

Gotova stvar

Kontaktirali smo i nekoliko manjih vjerovnika koji nisu htjeli medijski istupati, a većina ne vjeruje da će njihova potraživanja na kraju biti naplaćena, govoreći da će banke vjerojatno biti prve u redu za naplatu.

- Mislim da je većina u glavi već zaboravila na te novce, a više-manje svi misle da je to gotova stvar. Nemaju imovine koliko sam vidio, a kako će to isplatiti iz poslovanja, to stvarno ne znam - kazao nam je jedan vjerovnik kojem je Hangar ostao dužan 50.000 kuna.

Kralj, međutim, uvjerava da će dugovanja isplatiti svima, koliko je to u njihovoj mogućnosti.

Začarani krug

- Nećemo raditi podjele među vjerovnicima te ćemo prema svima izaći s jednakim uvjetima otplate. Stalno s njima komuniciramo i zasad su svi zadovoljni - kazao je Kralj. Priznaje, ipak, da će do otpisa dijela dugova možda doći, ali da će za to morati imati valjani razlog koji će izložiti vjerovnicima prije dizanja ruku u lipnju. Tvrdi, također, da njihovo poslovanje i dalje normalno funkcionira, a komuniciraju i s pet potencijalnih investitora, koji bi trebali pripomoći poslovanju svježim kapitalom. Nije kazao o kojim se investitorima radi. Provode plan restrukturiranja poslovanja prema kojem gase neprofitabilne trgovine Megastore. Trenutno imaju 14 tih dućana u kojima plasiraju NoNAGARa mobitele, tablete i ostalu informatičku opremu, a u ovoj godini planiraju ih zatvoriti najmanje tri.

Inače, problemi za koprivničku informatičku tvrtku, koju je Kralj osnovao 2005. godine i koja je u 2018. bilježila 150 milijuna kuna prihoda i 5,7 milijuna kuna dobiti, počeli su u srpnju lani kada se Hangar 18 iznenada našao u blokadi. Otkriveno je tada da imaju oko 170 milijuna kuna dugovanja prema bankama. U rujnu Trgovački sud u Bjelovaru odobrio je predstečajni postupak. Kralj nam je tada objasnio da su problemi isplivali jer su se našli u začaranom krugu - budući da im je poslovanje sezonalno, krediti dolaze na naplatu prije zarade, stare kredite onda moraju refinancirati i tako dug polako raste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:30