Novi korak prema euru

Marić i Vujčić u novom koraku prema uvođenju eura, zatražena uska suradnja s ESB-om

Riječ je o koraku za ulazak ERMII, a potom i u eurozonu, potvrdilo Ministarstvo financija
 REUTERS

Hrvatska je Europskoj središnjoj banci (ESB) uputila zahtjev za uspostavljanje bliske suradnje s Hrvatskom narodnom bankom što se smatra novim korakom prema uvođenju eura u našoj zemlji. Prema obavijesti Ministarstva financija, zajednički zahtjev koji je otišao prema ESB-u potpisali su guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić i ministar financija Zdravko Marić.

Zatražena bliska suradnja ESB-a i HNB-a zapravo se sastoji u zajedničkom nadzoru hrvatskih banaka, odnosno superviziji banaka u okviru Jedinstvenog nadzornog mehanizma EU.

- Riječ je o koraku koji je sastavni dio procedure za ulazak Republike Hrvatske u Europski tečajni mehanizam (ERMII), a potom i europodručje. Namjera je Republike Hrvatske istodobno ući u mehanizam bliske suradnje s ESB-om i u tečajni mehanizam ERM II – poručeno je iz Ministarstva financija.

Jedinstveni nadzorni mehanizam, navodi Ministarstvo, prvi je stup bankarske unije unutar EU, a čine ga ESB i nacionalna nadležna tijela država članica koje sudjeluju u mehanizmu. Glavni su ciljevi JNM-a, dodaje se u spomenutoj obavijesti, osiguravanje sigurnosti i pouzdanosti europskoga bankovnog sustava te doprinos financijskoj integraciji i stabilnosti u Europskoj uniji.

Proces uspostave bliske suradnje s ESB-om sastoji se od dva glavna dijela, prilagodbe regulatornog okvira te sveobuhvatne ocjene kreditnih institucija. Stoga su Ministarstvo financija i HNB ESB-u uz spomenuti zahtjev, dostavili i prijedlog novog Zakona o kreditnim institucijama.

- Drugi dio uspostave bliske suradnje podrazumijeva sveobuhvatnu ocjenu banaka u državi članici koja želi uspostaviti blisku suradnju s ESB-om. Riječ je o ispitivanju banaka koje se sastoji od provjere kvalitete njihove imovine i testiranju njihove otpornosti na šokove – navodi Ministarstvo financija, otkrivajući kako je ESB-u uz spomenuti zahtjev dostavljeno izvješće o domaćim bankama s podacima o ukupnoj imovini za svaku posebno.

Iz Ministarstva najavljuju kako će ESB I HNB roku šest mjeseci do godinu dana nakon usklađivanja zakonodavnog okvira Hrvatske s eurozonom, prići novom ocjenjivanju imovine banaka.

- Na kraju oba dijela procesa ESB donosi odluku o početku bliske suradnje te utvrđuje koje su od kreditnih institucija u Republici Hrvatskoj značajne institucije nad kojima ESB provodi izravnu superviziju. Nad preostalima, manje značajnim institucijama, HNB će superviziju provoditi u ime ESB-a – ističe Ministarstvo financija.

Nakon očekivane uspostave bliske suradnje s ESB-om predstavnici HNB-a ući će u zajedničke supervizorske timove ESB-a te, najavljuje Ministarstvo, provoditi izravnu superviziju značajnih institucija u Republici Hrvatskoj. Uz to, HNB će imati i svog predstavnika u najvišemu supervizorskom tijelu odlučivanja u ESB-u, Nadzornom odboru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:56