Veliki interes

Mađarski šef diplomacije u Kataru obnovio interes susjeda za LNG terminal na Krku

Katar je, tvrdi Szijjarto, najavio početak pregovora o isporuci plina u Mađarsku s Krka
Peter Szijjarto, mađarski ministar vanjskih poslova
 Reuters

Mađarska je zainteresirana iz Katara godišnje otkupljivati oko milijardu i 600 milijuna kubičnih metara ukapljenog plina preko terminala u Krku, poručio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nakon prošlotjednog posjeta Kataru.

- Katar je izrazio jasnu otvorenost za početak pregovora s Mađarskom o isporuci plina u Mađarsku preko Hrvatske. Katarski plin mogao bi se pojaviti i na mađarskom tržištu od 2021. godine, doprinoseći sigurnosti opskrbe Mađarske prirodnim plinom i gurajući cijene još niže – otkrio je Szijjarto detalje razgovora s dužnosnicima Katara u izjavu za državnu novinsku agenciju MTI.

Šef mađarske diplomacije naveo je da se u razgovorima s katarskim domaćinima razmatrao kapacitet prihvata ukapljenog plina na budućem terminalu na Krku od dvije milijarde i 600 milijuna kubičnih metara godišnje, kao i, otkriva, kapacitet konekcije plinovoda iz Hrvatske prema Mađarskoj od 1,6 milijardi kubika.

- Godišni uvoz od 1,6 milijardi kubičnih metara iz Katara mogli bi dodati mađarskom energetskom tržištu od siječnja 2021.. Time bi ostvarili vrlo bitan 'miks' izvora potrošnje, budući je godišnja potrošnja plina na našem tržištu oko devet milijardi i 500 milijuna kubičnih metara – kazao je Szijjarto u osvrtu za MTI.

Najave Szijjarta o uvozu katarskog plina preko LNG terminala na Krku dolaze nakon njegova lipanjskog posjeta Hrvatskoj i susreta s ministrom zaštite okoliša i prirode Tomislava Ćorića na kojem nije bilo pomaka u pogledu načelnog mađarskog interesa za ulazak u investiciju na Krku.

Nakon susreta Ćorića i Szijjarta priopćeno je da su Mađari zainteresirani za otkup 25 posto udjela u investiciji u LNG terminal, s time da je ministar Ćorić izrazio očekivanje hrvatske strane da Mađari u projekt na Krku uđu i vlasnički i kroz zajamčeni otkup plina, dok mađarska strana nije izlazila s dodatnim komentarima.

Katar je najveći svjetski izvoznik ukapljenog plina s 100 milijardi kubičnih metara godišnjeg izvoza i planom povećanja dodatnih 45 milijardi kubika u nastupajućem razdoblju. U posljednje vrijeme nije bilo službenih informacija o pregovorima i kontaktima Katara i Hrvatske oko dobave plina u budući LNG terminal na Krku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:35