Najčišći gradovi su u Latviji

Ljubljana čišća od Zagreba, no hrvatska metropola na visokom osmom mjestu u EU

Luxembourg, drži prvo mjesto, Beč je drugi, a Ljubljana je na vioskom trećem mjestu
Djelatnici čistoće čiste Trg bana Jelačića
 Damjan Tadić / Hanza Media

Ako je suditi po stavovima građana, Zagreb je osma po redu metropola u EU po čistoći. Pokazuje to istraživanje euro-statističara, koje je obuhvatilo 109 europskih gradova, u kojem su anketirani građani ocjenjivali čistoću grada u kojem žive.

Među glavnim gradovima u EU, ispred Zagreba su po čistoći, pokazuje istraživanje koje je Eurostat proveo 2015., no koje je objavljeno danas, Luxembourg, koji drži prvo mjesto, kao i Beč i Ljubljana, koja je na trećem mjestu. Slijede Riga, Helsinki, Vilnius i Tallinn. I dok u Luxembourgu čak 95 posto građana tvrdi da je zadovoljno čistoćom toga grada, a u Beču isti zaključak izvlači njih 90 posto, te u Ljubljani 88 posto, u Zagrebu je čistoćom grada zadovoljno, kako je pokazalo istraživanje, 74 posto građana.

Najveće probleme s čistoćom gradskih ulica, trgova i parkova među prijestolnicama članica Unije ima Rim. U glavnom gradu Italije, naime, čistoćom je zadovoljno samo devet posto ispitanika. Čistoćom grada u kojem živi nije zadovoljan ni najveći dio stanovnika Bratislave, Sofije i Bukurešta.

Istraživanje, inače, pokazuje da su najčišći gradovi u EU u Latviji. Naime, čak dva latvijska grada drže vrh ljestvice 109 europskih gradova koje je obuhvatilo istraživanje. Radi se o Ventspilsu, u kojem je čistoćom grada zadovoljno čak 99 posto građana, te o Valmieri, u kojoj ekološki palac gore diže 97 posto građana. Na trećem mjestu u EU je španjolski Oviedo, u kojem je čistoćom grada zadovoljno 95 posto građana. Pozicija Ovieda je ujedno i najbolje mjesto grada iz neke južne članice EU na Unijinoj ekološkoj ljestvici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:02