Usporava li građevina?

Lani zaustavljen rast broja izdanih građevinskih dozvola, HGK tvrdi ne zadugo

U 2018. izdano 9406 građevinskih dozvola za investicije od 28 milijardi i 428 milijuna kn
Gradilište kompanije Stanoinvest
 Goran Šebelić / CROPIX

U prosincu prošle godine u Hrvatskoj su izdane 804 građevinske dozvole, što predstavlja pad od 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2017., objavio je Državni zavod za statistiku. Vrijednost radova po prosinačkim izdanim građevinskim dozvolama, prema istome izvoru, iznosi dvije milijarde i 820 milijuna kuna.

- Ukupan broj izdanih građevinskih dozvola u razdoblju od siječnja do prosinca 2018. približno je na razini istog razdoblja 2017. – napominju u DZS-u. U prošloj godini ukupno je izdano 9406 građevinskih dozvola za investicije vrijedne 28 milijardi i 428 milijuna kuna.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori najnovije pokazatelje o izdanim građevinskim dozvolama ocjenjuju kao nastavak kolebljivih kretanja u izdavanju građevinskih dozvola koje je obilježilo i prošlu godinu.

- Ukupan broj izdanih dozvola i broj dozvola za zgrade nakon dvoznamenkastog rasta u 2016. i 2017. godini doveden je na razinu stagnacije uz zaustavljanje trogodišnje tendencije rasta kod dozvola za ostale građevine. Riječ je o dosezanju razine investicijskih namjera u skladu s trenutnom dinamikom gospodarskog rasta, pa pri povećanoj bazi pomaci više nisu toliko izraziti – navode u HGK.

Od ukupnog broja građevinskih dozvole odobrenih u prosincu, u 584 slučaja radi se o novogradnji, a ostalo su rekonstrukcije. Otprilike sličan odnos radova na novim i postojećim građevinama je i na lanjskoj godišnoj razini.

Izdane građevinske dozvole u prosincu u 632 slučaja odnose se na gradnju zgrada, od čega je 351 stambena s ukupno 1008 stanova prosječne veličine od 90 kvadrata. Izdano je i 13 dozvola za gradnju hotela te 26 dozvola za industrijske zgrade i skladišta.

Za razliku od izdanih građevinskih dozvola koje su lani stagnirale, vrijednost građevinskih radova ugovorenih po njima raste petu godinu zaredom.
- Ukupna vrijednost radova u iznosu od 28,4 milijarde kuna u 2018. najviša je od 2010.. To pruža nešto jasniju, ali i optimističniju sliku o izdanim građevinskim dozvolama, a time i o budućoj investicijskoj aktivnosti – ističu u HGK.

Osvrnuvši se na podatke o odobrenim građevinskim dozvolama za gradnju stanova za prošlu i pretprošlu godinu, u Komori skreću pozornost na međugodišnji pad od 6,3 posto. Prema podacima DZS-a, lani je odobrena gradnja 11 tisuća i 719 stanova.

- Unatoč nastavku gospodarskog rasta, pozitivnim kretanjima na tržištu rada obilježenim rastom zaposlenosti i padom nezaposlenosti te rastu stambenih kredita i provedbi poticajnih državnih mjera u stanogradnji, u prošloj su godini ipak smanjeni broj i površina stanova u izdanim građevinskim dozvolama – zaključuju u HGK.

U Komori napominju i kako se najvažniji pokazatelji građevinske djelatnosti unatoč pozitivnim kretanjima posljednjih godina, nisu uspjeli vratiti na razine iz godina prije svjetske gospodarske i financijske krize 2007. i 2008..

- To upućuje na činjenicu kako prostor za daljnji rast izdavanja građevinskih dozvola nije iscrpljen. Osobito jer se predviđa nastavak rasta hrvatskog gospodarstva i investicijskih aktivnosti velikim dijelom oslonjene na učinkovitije korištenje raspoloživih sredstava iz EU fondova – ocjenjuju u HGK.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca skreću pozornost na povezanost izdanih građevinskih dozvola s kretanjem investicija u zemlji.

- Ukoliko smanjenje broja izdanih građevinskih dozvola do kojeg je došlo krajem 2018. naznačuje mogući pad investicija, takav trend negativno će se odraziti na građevinski sektor, osobito u uvjetima otvorenog tržišta EU na kojem hrvatskim građevinskim poduzećima u RH konkuriraju i strana poduzeća - poručeno nam je iz HUP-a. Dodaju kako je pad broja investicija povezan s problemima na koje HUP kontinuirano upozorava, a to su, podsjećaju, nepovoljni uvjeti poslovanja, nestabilno pravno okruženje kroz česte izmjene propisa, porezni sustav nepoticajan za investicije te skupa i spora administracija, uz visoke troškove poslovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:01