Oporavak građevine u 2018.

Lani izdan jednak broj građevinskih dozvola kao i 2017., ali porasla je vrijednost radova

Čak 83 posto izdanih građevinskih dozvola u prošloj godini odnosi se na zgrade, a samo 17 posto na ostale građevine, pokazuju podaci DZS-a
Ilustracija
 Srđan Vrančić / Hanza Media

U prošloj je godini izdan otprilike jednak broj građevinskih dozvola kao i godinu ranije, no znatno se povećala vrijednost radova, pokazuju novi podaci državne statistike.

Prema tim podacima, u Hrvatskoj je lani izdano ukupno 9.406 građevinskih dozvola. To je 0,1 posto manje nego u 2017. godini. Međutim, prema podacima DZS-a, vrijednost radova na temelju izdanih građevinskih dozvola povećala se 9,3 posto u odnosu na 2017. godinu, te je dosegla vrijednost veću od 28,4 milijardi kuna.

Podaci DZS-a pokazuju i da je prema izdanim građevinskim dozvolama u prošloj godini pretežno predviđena gradnja zgrada, dok se na ostale građevine odnosi razmjerno mali broj dozvola za gradnju. Naime, čak 82,9 posto dozvola izdano je za gradnju zgrada, dok se 17,1 posto dozvola odnosi na gradnju ostalih građevina. Ti su podaci još jedna potvrda oporavka tržišta nekretnina, ali i dodatni prilog upozorenjima analitičara da Hrvatskoj kronično nedostaju veći infrastrukturni radovi, iako se i na tom planu stanje polako mijenja.

Gledano po vrstama gradnje, 71,9 posto građevinskih dozvola odnosi se na novogradnju, dok je 28,1 posto odobreno za rekonstrukcije, pokazuju podaci DZS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:37