Brinu za budućnost

Križevački sunčani krovovi: U elektranu su građani uložili oko 100 tisuća kuna!

Riječ je o velikom uspjehu s obzirom na to da je kampanja službeno pokrenuta 15. svibnja
Križevački sunčani krovovi
 Zelena energetska zadruga

Križevački sunčani krovovi, prvi projekt grupnog ulaganja u obnovljive izvore energije prema modelu mikro zajmova, dosad je prikupio 98.900 kuna kojima će se financirati gradnja sunčane elektrane na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci.

Riječ je o velikom uspjehu s obzirom na to da je kampanja službeno pokrenuta tek 15. svibnja potpisivanjem ugovora Zelene energetske zadruge (ZEZ) s Gradom Križevcima. Tako je u manje od jednog tjedna prikupljeno čak 43 posto potrebnog ulaganja od 230.000 kuna, a specifičnost je ovog projekta u tome što svim građanima nudi mogućnost ulaganja vlastitih sredstava te ostvarivanja povrata ulaganja uvećanog za kamatu u iznosu od 4,5 posto godišnje.

- Vrijeme je da građani postanu vlasnici i proizvođači električne energije, a golem interes za ulaganje pokazuje da će ljudi, osim klasične štednje u bankama, radije odabrati projekte od opće društvene koristi - rekao je na prošlotjednoj prezentaciji ovoga projekta u Križevcima njegov voditelj Ivan Zoković (ZEZ).

Naime, ova kampanja omogućava da svaka fizička i pravna osoba postane investitor u Križevačke sunčane krovove davanjem zajma od minimalno 1000 kuna, i to na razdoblje od deset godina.

- Zadruga će primati naknadu od ušteda potrošnje električne energije ostvarenih radom sunčane elektrane. Ista naknada koristit će se za povrat zajma s kamatom svim ulagačima - objasnio je Zoković.

Iako su u ZEZ-u primili i upite većih investitora koji su odmah htjeli pokriti cijeli iznos gradnje sunčane elektrane, odlučili su ipak ograničiti maksimalni iznos ulaganja na 10.000 kuna kako bi u njemu mogli sudjelovati svi građani. S obzirom na to da će od ovog projekta najviše profitirati lokalna zajednica, njegovi su pokretači odlučili da Križevčani dobiju prednost i da se minimalno 20 posto iznosa od ukupno 230.000 kuna odnosi na ulagače iz Križevaca i okolice.

U Gradu Križevcima ne kriju oduševljenje što će upravo oni postati prvi grad u Hrvatskoj koji će postaviti sunčanu elektranu na krov svoga tehnološkog centra.

- Ovo je smjer u kojem Grad želi ići prema obnovljivim izvorima energije i jedna od aktivnosti koja se tiče energetske obnove - istaknuo je Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca.

Uz Grad Križevce, podršku ZEZ-u kao nositelju projekta dali su i REA Sjever te Greenpeace i Terra Hub, ali i brojne međunarodne organizacije, kao što su Europska federacija energetskih zadruga (REScoop.eu) i Europsko udruženje Energy Cities.

- Proizvodnja električne energije ne smije biti povlastica samo nekolicine velikih dobavljača, nego pravo svakog čovjeka - rekla je u Križevcima Marija Tomac iz Greenpeacea.

Fotonaponsku elektranu snage 30 kW, koja će 10 godina nakon povrata investicije ostati u vlasništvu Križevaca, Zadruga će, čim prikupe sredstva, naručiti od hrvatske tvrtke SOLVIS. Očekuje se da će biti isporučena u roku od oko pet tjedana, nakon čega će se postaviti na krov upravne zgrade Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci. Puštanje elektrane u rad planirano je najkasnije do 30. rujna ove godine, naznačeno je u opisu projekta.

Voditeljica kampanje Hajdana Rukavina rekla nam je da će im Križevački sunčani krovovi služiti kao test za daljnje projekte koje planiraju financirati putem crowdfundinga, a kako kaže, fokusirat će se na gradnju sunčanih elektrana i elektrana na biomasu diljem Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:45