Fiskalizacija u entropiji

Krajem ožujka u ugostiteljstvu potrošnja iznosila 19 milijuna kuna, 96% manje nego lani

Od 22. i 29.ožujka u trgovini i ugostiteljstvu zabilježen ukupan pad potrošnje od 65 posto
Ilustracija računa
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Usporedivši potražnju u trgovini i ugostiteljstvu od 24.veljače kada se koronavirus počeo širiti u susjednim zemljama, do 29.ožujka ove godine, s potražnjom u istome razdoblju prošle godine, Porezna uprava utvrdila je pad broja izdanih računa od 20 posto i smanjenja potrošnje na njima za sedam posto.

Očekivano, veći padovi pokazatelja fiskalizacije u promatranom razdoblju zabilježeni su ugostiteljstvu, odnosno u uslugama pripreme i usluživanja hrane te smještaja, te iznose 37 posto (izdani računi) i 41 posto po ukupnom iznosu na računima. Ukupno je potrošnja u ugostiteljstvu između 24.veljače i 29.ožujka dosegla 767 milijuna kuna što je 525 milijuna kuna manje od zabilježenog iznosa u istome razdoblju prošle godine.

U trgovini pad broja izdanih računa u spomenutih 35 dana iznosi 15 posto, no zabilježeni pad potrošnje znatno je manji i iznosi tri posto. Ukupan iznos na izdanim računima u trgovini bio je 10 milijardi i 559 milijuna kuna ili 313 milijuna kuna manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Porezna uprava izašla je i s usporedbom tjedne potražnje u trgovini i ugostiteljstvu tijekom zabrane rada značajnog dijela trgovina i potražnje u prošloj godini kada nije bilo nikakvih ograničenja. Uzeto je razdoblje od 22. do 29.ožujka ove godine u kojem su poreznici utvrdili da su se broj izdanih računa i potrošnja u trgovini i ugostiteljstvu prepolovili u odnosu na isto razdoblje u 2019..

U spomenutome tjednu ožujka u trgovini i ugostiteljstvu izdano je ukupno 14 milijuna i 530 tisuća računa, što predstavlja pad od 65 posto u odnosu na isti pokazatelj za 2019.. Pad potrošnje po izdanim računima u promatranim razdobljima iznosi gotovo pedeset posto. Od 22. do 29.ožujka ove godine na izdanim računima iskazan je ukupan iznos potrošnje od milijarde i 551 milijuna kuna i to gotovo u potpunosti u trgovini.

Budući je od 22. do 29.ožujka u uslugama posluživanja hrane i pića te smještaja izdano svega 288 tisuća računa na ukupan iznos od 19 milijuna kuna, padovi u odnosu na isto razdoblje prošle godine su ogromni te iznose 96 posto kad su u pitanju izdani računi i 93 posto prema potrošnji.

Poreznici bilježe padove broja izdanih računa i potrošnje u trgovini i ugostiteljstvu i kada je u pitanju usporedba tjedana unutar samog ožujka ove godine. Broj izdanih računa u trgovini od 25. do 31.ožujka zabilježio je pad od jedan posto u odnosu na prethodni tjedan, a po istoj stopi pao je i broj izdanih računa u ugostiteljstvu. Potrošnja je u promatranim razdobljima bila za 36 milijuna kuna manja u trgovini, a u ugostiteljstvu za milijun kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:15