S burze u poljoprivredu

Koronavirus ih bacio na burzu rada pa uzeli nisko plaćene poslove u voćnjacima

Škotski farmeri osiguravaju oko 25 posto potreba UK-a za vrstama voća poput jagoda
Ilustracija
 Vojko Basic / CROPIX

Vlasnicima voćnjaka u škotskim okruzima Tayside i Fife koji su se zbog blokade granica uslijed koronavirusa suočili s nedostatkom radne snage iz inozemstva, na posao se odazvalo nekoliko tisuća Škota s burze rada, navodi ugledni Guardian.

- Riječ je o dojučerašnjim radnicima u restoranima i kafićima koji su zatvoreni zbog koronavirusa te studentima koji su prihvatili nisko plaćen posao na voćnjacima čiji su vlasnici dosada osiguravali potrebne radnike iz Bugarske i Rumunjske – piše Guardian, podsjećajući da su poljoprivrednici u Velikoj Britaniji slali upozorenja Vladi kako će blokada granica zbog koronavirusa imati za posljedicu nedostatak nekoliko desetaka tisuća radnika u proljetnoj berbi.

List skreće pozornost i na prijedlog privatnih agencija za zapošljavanje na Otoku koje su izrazile spremnost osigurati specijalne zračne linije za prijevoz potrebnih radnika iz istočne Europe. Za neke vrste voća, dodaje, berba traje tri mjeseca.

Prenoseći zadovoljstvo škotskih farmera odazivom domaćih ljudi s burze, Guardian napominje kako škotski poljoprivrednici osiguravaju oko 25 posto potreba Velike Britanije za jagodama, malinama, borovnicom i kupinama.

- Branje voća vješt je i zahtjevan posao, koji zahtijeva brzinu, spretnost i znanje o tome koje voće odabrati. Radnici migranti ovaj su posao radili 10 do 15 godina i bili su izuzetno brzi – izjavio je za spomenuti dnevnik škotski poduzetnik u voćarstvu James Porter koji je angažirao dio radnika s tamošnje burze rada.

Porter je pojasnio kako tek angažirani radnici ne mogu odmah na posao već moraju proći dvotjednu obuku uključujući, među ostalim, rad s strojevima i zaštitu na radu. Uz to, i u berbi se moraju poštivati pravila zaštite od koronavirusa.

Guardian komentira kako bi dio studenata angažiranih na berbi voća ionako tijekom ljeta potražio sezonski posao, ali, dodaje, zacijelo ne u poljoprivredi već u uslugama. Za vlasnike nasada angažman studenata neizvjestan je jer bi se morali vratiti nastavi ako država donese odluku o vraćanju rada fakulteta i visokih škola u normalni režim.

Velika Britanija, prema procjeni dnevnika, nije usamljena unutar Europe po pitanju nedostajuće sezonske radne snage. U prilog potonjoj ocjeni ide i naglašeni nedostatak radne snage u voćnjacima, nasadima povrća i ostaloj proizvodnji na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) u Hrvatskoj.

I velike prehrambene tvrtke u nas traže sezonske radnike. Stoga je Hrvatska udruga poslodavaca još prije desetak dana uputila apel Vladi da se potakne prelazak prijavljenih na burzi rada na ponuđene poslove OPG-ova i u prehrambenoj industriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:01