Koncesija za Zagreb Deep Sea

Kineski konzorcij dao dvostruko bolju ponudu od Nizozemaca

Kineska ponuda je u financijskom smislu dvostruko bolja, a predviđa i dvostruko kraći rok za izgradnju drugog dijela terminala
Luka Rijeka
 Tea Cimas / CROPIX

Na međunarodni natječaj za dobivanje 50-godišnje koncesije za razvoj, poslovanje i upravljanje Zagreb Deep Sea kontejnerskim terminalom u riječkoj luci javila su se s valjanim ponudama do 12 sati u ponedjeljak dva konzorcija koja predvode globalni kontejnerski divovi - jedan kineski lučki operater Ningbo Zhoushan Port Company, a drugi nizozemski APM Terminal.

Kineska ponuda je u financijskom smislu dvostruko bolja, a predviđa i dvostruko kraći rok za izgradnju drugog dijela terminala.

Kako nam je rekao ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa, ponudama su zadovoljni, a u roku tri tjedna bit će provedena njihova evaluacija na temelju čega se donosi odluka o odabiru ekonomski najpovoljnije ponude, a potpisivanje ugovora o koncesiji trebalo biti u prvoj polovici ove godine.

Kako su objavili, u zajednici natjecatelja iz Kine su Ningbo Zhoushan Port Company, koja u konzorciju ima udjel od 70 posto, potom Tianjin Port Overseas Holding, s udjelom od 20 posto, te China Road and Bridge Corporation sa 10 posto. Ponuđeni stalni dio koncesijske naknade je dva milijuna eura godišnje te uključuje obvezu ubrzanog dovršenja radova druge faze terminala u roku pet godina.

U drugoj zajednici natjecatelja je, uz haaškog operatera APM Terminal, koji drži 51 posto, i hrvatska kompanija Enna Logic sa 49 posto (osnivač je Energia Naturalis u vlasništvu Pave Vujnovca). Ponuđeni stalni dio koncesijske naknade tog konzorcija je milijun eura godišnje, a drugu bi fazu riječkog terminala završili u roku 10 godina.

Nakon dva kruga natječaja, otvorenog prošle godine, u prosincu je Lučka uprava Rijeka poslala pozive na dostavu konačnih ponuda za Zagreb Deep Sea kontejnerski terminal.

Namjera je države da se taj kontejnerski terminal sagradi u fazama do ukupne dužine od 680 metara, a od koncesionara se očekuju ulaganja koja su procijenjena na oko 100 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:23