Kina gubi zamah u Europi

Kineske investicije u Europu posustaju, najveći pad ulaganja iz te zemlje bilježi Njemačka

Ernst&Young upozorava kako je najveći pad pritoka kineskog kapitala zabilježila Njemačka
Kineska delegacija na Markovom trgu u Zagrebu
 Ronald Goršić / CROPIX

U prvom polugodištu ove godine kineske investicije u Europi pale su za trećinu u odnosu na isto razdoblje 2018., izračunala je ugledna konzultantska tvrtka Ernst&Young.

Uzevši u obzir vlasnička preuzimanja i kapitalna ulaganja kineskih tvrtki na Starome kontinentu, EY je utvrdio 81 europsku tvrtku koja je u prvih šest mjeseci primila kineski kapital. Za usporedbu, u prvom polugodištu prošle godine, Kinezi su uložili novac u 113 europskih tvrtki.

Prema podacima EY-a, u još izraženijem padu je ukupni iznos kineskih ulaganja u Europu. Naspram 15 milijardi i 300 milijuna dolara uloženih iz Kine u Europu u prvih šest mjeseci prošle godine, u prvoj polovici 2019. taj je pokazatelj iznosio tek dvije milijarde i 400 milijuna dolara.

Raščlanjajući kineska ulaganja unutar Europske unije, EY upozorava kako je najveći pad pritoka kineskog kapitala zabilježila Njemačka. Samo 11 njemačkih kompanija primilo je u prvom polugodištu kapital iz Kine, a ukupan iznos kineskih ulaganja u Njemačku pao je s deset milijardi i 100 milijuna u prvih šest mjeseci prošle, na 500 milijuna eura u prvom polugodištu ove godine.

Ugledni konzultant primjećuje kako se kineski kapital počeo izmještati iz kontinentalnog dijela Europe u Veliku Britaniju, koja u prvih šest mjeseci ove godine bilježi 17 kineskih ulaganja. No, dodaje EY, ne radi se o velikim investicijama iz Kine na Otok. Ukupno je iz Kine u Veliku Britaniju u prvom ovogodišnjem polugodištu uloženo 400 milijuna dolara.

Primat Njemačkoj unutar EU kada je u pitanju privlačenje kineskog kapitala preuzela je Švedska, u koju je u prvih šest mjeseci uložena milijarda i 100 milijuna dolara.

Kao najvažniji uzrok slabljenja kineskih ulaganja u Europu EY navodi trgovinski rat SAD-a i Kine. Yi Sun, direktorica EY-ovog ureda za gospodarske odnose Kine s Njemačkom, Austrijom i Švicarskom, dovodi u vezu pad kineskih investicija s otežanom gospodarskom situacijom u samoj Kini.

- Na kineskom unutarnjem tržištu postoji dosta nesigurnosti u pogledu daljnjih gospodarskih trendova, ne samo zbog trgovinskog rata s SAD-om. Uz to, kineske tvrtke koje su u prethodnim razdobljima dovršile akvizicije u Europi sada rade na restrukturiranjima preuzetih tvrtki, a neke razmišljaju i o njihovoj daljnjoj prodaji. U cjelini, nema puno planova kineskih kompanija oko daljnjih akvizicija u Europi – komentirala je Yi Sun.

Najveći obim kineske su investicije u Europu zabilježile 2016., kada je 309 europskih tvrtki preuzeto ili primilo kineski kapital. Ukupna kineska ulaganja na Starome kontinentu dosegla su 2016. 85 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:05