Kina gubi zamah u Europi

Kineske investicije u Europu posustaju, najveći pad ulaganja iz te zemlje bilježi Njemačka

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

23.8.2019. u 13:55

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

23.8.2019. u 13:55

Zagreb, 100419.
Markov trg.
Kineska delegacija krenula je iz Hrvatskog sabora u Kloviceve dvore.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX

Kineska delegacija na Markovom trgu u Zagrebu

U prvom polugodištu ove godine kineske investicije u Europi pale su za trećinu u odnosu na isto razdoblje 2018., izračunala je ugledna konzultantska tvrtka Ernst&Young.

Uzevši u obzir vlasnička preuzimanja i kapitalna ulaganja kineskih tvrtki na Starome kontinentu, EY je utvrdio 81 europsku tvrtku koja je u prvih šest mjeseci primila kineski kapital. Za usporedbu, u prvom polugodištu prošle godine, Kinezi su uložili novac u 113 europskih tvrtki.

Prema podacima EY-a, u još izraženijem padu je ukupni iznos kineskih ulaganja u Europu. Naspram 15 milijardi i 300 milijuna dolara uloženih iz Kine u Europu u prvih šest mjeseci prošle godine, u prvoj polovici 2019. taj je pokazatelj iznosio tek dvije milijarde i 400 milijuna dolara.

Raščlanjajući kineska ulaganja unutar Europske unije, EY upozorava kako je najveći pad pritoka kineskog kapitala zabilježila Njemačka. Samo 11 njemačkih kompanija primilo je u prvom polugodištu kapital iz Kine, a ukupan iznos kineskih ulaganja u Njemačku pao je s deset milijardi i 100 milijuna u prvih šest mjeseci prošle, na 500 milijuna eura u prvom polugodištu ove godine.

Ugledni konzultant primjećuje kako se kineski kapital počeo izmještati iz kontinentalnog dijela Europe u Veliku Britaniju, koja u prvih šest mjeseci ove godine bilježi 17 kineskih ulaganja. No, dodaje EY, ne radi se o velikim investicijama iz Kine na Otok. Ukupno je iz Kine u Veliku Britaniju u prvom ovogodišnjem polugodištu uloženo 400 milijuna dolara.

Primat Njemačkoj unutar EU kada je u pitanju privlačenje kineskog kapitala preuzela je Švedska, u koju je u prvih šest mjeseci uložena milijarda i 100 milijuna dolara.

Kao najvažniji uzrok slabljenja kineskih ulaganja u Europu EY navodi trgovinski rat SAD-a i Kine. Yi Sun, direktorica EY-ovog ureda za gospodarske odnose Kine s Njemačkom, Austrijom i Švicarskom, dovodi u vezu pad kineskih investicija s otežanom gospodarskom situacijom u samoj Kini.

- Na kineskom unutarnjem tržištu postoji dosta nesigurnosti u pogledu daljnjih gospodarskih trendova, ne samo zbog trgovinskog rata s SAD-om. Uz to, kineske tvrtke koje su u prethodnim razdobljima dovršile akvizicije u Europi sada rade na restrukturiranjima preuzetih tvrtki, a neke razmišljaju i o njihovoj daljnjoj prodaji. U cjelini, nema puno planova kineskih kompanija oko daljnjih akvizicija u Europi – komentirala je Yi Sun.

Najveći obim kineske su investicije u Europu zabilježile 2016., kada je 309 europskih tvrtki preuzeto ili primilo kineski kapital. Ukupna kineska ulaganja na Starome kontinentu dosegla su 2016. 85 milijardi dolara.