Dublja integracija

Katar predlaže jačanje Vijeća za suradnju u Zaljevu

AUTOR:

OBJAVLJENO:

15.12.2018. u 13:49

AUTOR:

OBJAVLJENO:

15.12.2018. u 13:49

An aerial view of Doha's diplomatic area March 21, 2013. REUTERS/Fadi Al-Assaad (QATAR - Tags: CITYSCAPE) - GM1E93L1T7601
Fadi Al-Assaad / Dragan Matić / REUTERS / Hanza Media

Doha i katarski emir Al-Thani

Katarski dužnosnici poručili su danas da ostaju vjerni članstvu svoje zemlje u Vijeću za suradnju u Zaljevu (GCC), bloku šest arapskih zemalja u Perzijskom zaljevu, te su pozvali na jačanje tog saveza.

- Vjerujemo da smo za Zapad značajniji kao blok, nego kao posebne i fragmentirane države - poručio je s godišnjeg foruma u Dohi šejk Mohammed bin Abdulrahman bin Jassin Al Thani, katarski ministar vanjskih poslova, a prenosi Reuters.

Katarski je ministar, međutim, upozorio kako GCC-u "nedostaju zubi". Smatra i da je bloku arapskih zemalja u Zaljevu potrebno tijelo za rješavanje sporova među državama, kakve, uostalom, imaju i drugi trgovinski blokovi.

GCC okuplja Saudijsku Arabiju, Kuvajt, Bahrein, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate i Oman. Riječ je o arapskim zemljama bogatima naftom i plinom, koje su međusobno liberalizirale trgovinu i stvorile tržište od oko 55 milijuna potencijalnih potrošača. Međutim, gospodarska integracija članica tog bloka posljednjih je godina znatno oslabila, posebno nakon što se Katar našao na udaru najveće članice, Saudijske Arabije, ali i drugih zemalja u regiji, koje optužuju Dohu da podupire terorizam.

Ne čudi stoga što analitičari ocjenjuju da kroz inicijativu jačanja GCC-a Katar pokušava izaći iz izolacije u kojoj se našao. No, valja kazati kako jačanje GCC-a podržava i Washington, koji u integriranijem bloku vidi protutežu Iranu.

GCC bi u projektu dublje integracije mogao koristiti iskustva drugih sličnih trgovinskih blokova u svijetu. To se posebno odnosi na EU, čija bi iskustva, barem do određene mjere, zemlje Zaljeva mogle koristiti.