Prvi test

Kanadski poljoprivrednici strahuju od sporazuma USMCA, boje se jake američke konkurencije

Kanada je pristala na ustupke SAD-u u segmentu tržišta mlijeka i mliječnih proizvoda, a kanadskim je farmerima obećala komenzaciju, no kanadski poljoprivrednici još uvijek ne znaju koliko će dobiti
Donald Trump se rukuje s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom
 Profimedia, Press Association

Kanadski proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda usprotivili su se USMCA-i, novom trgovinskom sporazumu između Kanade, SAD-a i Meksika.

Kanadski su poljoprivrednici, naime, nezadovoljni time što je Kanada u pregovorima pristala otvoriti svoje tržište mlijeka i mliječnih proizvoda američkim farmerima. Posljedica toga bit će, ocijenili su kanadski poljoprivrednici, lakši ulazak mlijeka i mliječnih proizvoda iz SAD-a na kanadsko tržište, čime bi Amerikanci mogli zauzeti, kako govore procjene, priličan udio na kanadskom tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda.

Justin Trudeau, kanadski premijer, suočio se s neslaganjem kanadskih poljoprivrednika s odredbama novog sjevernoameričkog trgovinskog sporazuma na sastanku koji je prije nekoliko dana imao s njima u Montrealu. Kanadske poljoprivrednike posebno brine na koji će im način kanadske vlasti kompenzirati štete od jake američke konkurencije, što su vlasti u Ottawi najavile prilikom pregovora o sklapanju "nove NAFTA-e", odnosno USMCA, kako će se ta zona slobodne trgovine ubuduće zvati. Premijera su, prema pisanju svjetskih medija, upozorili da je Kanada već napravila slične ustupke EU-u i zemljama Pacifika, što se sve negativno odražava na njihovo poslovanje.

- Nedostatak pojedinosti o mjerama kojima bi se ublažili učinci ustupaka koje smo napravili sklapanjem USMCA-e, kao i izostanak vizije o budućnosti naše djelatnosti, ne mogu ublažiti strahove proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda - poručio je Pierre Lampron, šef kanadske udruge proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda, a prenosi Reuters.

- Rekli su mi da su zabrinuti, rekli su mi da su osjetili da će i dalje morati nastaviti davati ustupke kroz brojne trgovinske ugovore koje smo potpisali i imaju pravo - kazao je, prema pisanju svjetskih medija, Trudeau.

Pitanje otvaranja kanadskog tržišta mlijeka i mliječnih proizvoda bilo je jedno od ključnih u pregovorima o sklapanju USMCA-a. To je pitanje, primjećuju u Reutersu, posebno osjetljivo u vodećim kanadskim pokrajinama Quebec i Ontario, gdje bi Trudeauovih liberali mogli pretrpjeti političku štetu.

Unatoč tome, reakcija tržišta, političara i analitičara, kako onih u Kanadi, SAD-u i Meksiku, tako i diljem svijeta, pozitivne su glede sporazuma kojim se produžuje trajanje zone slobodne trgovine od Sjevernog pola do Yucatana. Opća je ocjena da je putem sporazuma USMCA očuvan okvir slobodne trgovine na području Sjeverne Amerike, skrojen 1994., kada je osnovana NAFTA, te da je svaka od triju država koje su činile NAFTA-u i koje će činiti USMCA - SAD, Kanada i Meksiko - dobila barem nešto od onoga što je u pregovorima tražila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:21