Povratak

Kaltenberg pivo ponovno u Splitu: Može li vratiti nekadašnju lidersku poziciju?

Princ Luitpold ponovno je posjetio Split kako bi proslavio uspješnu poslovnu povratničku godinu
Gordan Putanec i princ Luitpold
 Kaltenberg Adria

Nakon prve posjete u veljači ove godine, princ Luitpold ponovno je posjetio Split kako bi, ovog puta s partnerima, proslavio uspješnu poslovnu, povratničku godinu koja uključuje i otvaranje nove pivovare Kaltenberg Adria u Hrvatskoj, na Kukuljanovu.

Pivovara Kaltenberg Adria u Rijeci otvorena je 2018. godine uz ulaganje od 12 milijuna eura. U pivovari se proizvode Kaltenberg Pils, Kaltenberg Royal Lager, Kaltenberg Hefeweissbier, König Ludwig Dunkel, Tars pivo te Ludwig's SessionLager i craft pivo. Splićani će se sjetiti popularnosti Kaltenberg piva tijekom 90-ih godina kada su bili tržišni lideri na području Dalmacije. Kaltenberg brend je u vlasništvu tvrtke König Ludwig International koja ima više od 30 godina iskustva u proizvodnji piva, kreiranju znanja i licenciranju brendova. Tvrtkom upravlja Princ Luitpold od Bavarske, član Bavarske kraljevske obitelji Wittelsbach.

Kaltenberg Adria
Gordan Putanec i princ Luitpold

Tih je godina i sama proizvodnja piva bila je smještena u Split, a pivo se proizvodilo po licenci legendarnog Kaltenberg Pilsa. Tijekom trodnevnog boravka u Splitu, Prinz Luitpold i kolege iz pivovare Kaltenberg Adria posjetili su partnere s kojima surađuju u Splitu i okolici te partnere u Hercegovini, s kojima je nedavno uspostavljena suradnja.

Povijest Kaltenberg brenda imala je značajan utjecaj na pivsku kulturu. Wilhelm IV, član obitelji Wittelsbach, izdao je 1516. godine Bavarski zakon o čistoći piva „Reinheitsgebot“koji zahtijeva da se pivo proizvodi samo od četiri sastojka: slada, hmelja, kvasca i vode. Sukladno ovom zakonu, Udruga pivara EU potpisala je memorandum prema kojem će do 2022. godine na svakoj pivskoj ambalaži biti istaknuti sastojci i njegova energetska vrijednost.

Kaltenberg Adria
Kaltenberg pivo

Sva Kaltenberg piva proizvedena su sukladno ranije spomenutom Bavarskom zakonu o čistoći piva. Od same povijesti proizvodnje pa do danas, Kaltenberg pivo proizvodi se od pažljivo odabranih sastojaka, što pridonosi besprijekornoj kraljevskoj kvaliteti koje se odnedavno može pohvaliti i domaćom proizvodnjom.

Na poslovnoj večeri u Splitu posluženi su razni pivski stilovi Kaltenberg Pils, Kaltenberg Royal Lager, Kaltenberg Hefeweissbier pšenično pivo te König Ludwig Dunkel tamno pivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:01