Odgoda do daljnjega

Javni bilježnici primjenjuju Vladinu zabranu ovrha dok traje borba protiv koronavirusa

Javni bilježnici uredno zaprimaju ovršne predmete, ali ih ne šalju ovršenicima
 HANZA MEDIA

Od 18.ožujka ove godine javni bilježnici ne sprovode ovrhe nad dužnicima temeljem preporuke Ministarstva pravosuđa o odgodi ovrha dok traje borba protiv širenja koronavirusa, priopćila je Hrvatska javnobilježnička komora (HJK).

- Javni bilježnici uredno zaprimaju ovršne predmete, ponajprije zbog eventualnih zastarnih rokova i izdaju rješenja o ovrsi radi poštivanja zakonskih rokova. Bitno je naglasiti da se takva rješenja ne šalju ovršenicima dok traje epidemija koronavirusa, odnosno do opoziva preporuke Ministarstva pravosuđa – navodi se u priopćenju HJK-a.

U Komori i ovom prilikom skreću pozornost da su javni bilježnici samo jedna od institucija u ovršnim postupcima na temelju vjerodostojne isprave. Provedbu ovrhe na spomenutim rješenjima, podsjeća HJK, provode druga tijela, Financijska agencija i sudovi, na temelju prijedloga ovrhovoditelja.

- Temeljem infromacija koje su dostavljene Komori moguće je da su ovrhovoditelji dostavili na provedbu određeni broj rješenja, koja su postala pravomoćna i ovršna prije donošenja preporuke Ministarstva pravosuđa RH o odgodi ovrha – upozorava HJK.

Komora skreće pozornost i na najavu Vlade da se pripremaju izmjene Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i Zakona o posebnom računanju rokova kojima će se nastojati olakšati položaj građana kojima dio primanja odlazi na ovrhe kako bi lakše podnijeli negativne ekonomske posljedice do kojih je došlo uslijed epidemije koronavirusa.

Objavivši preporuku o odgodi ovrha dok traje borba protiv koronavirusa, Ministarstvo pravosuđa dodatno je naglasilo obustavu provedbe ovrhe na nekretnini radi iseljenja i ispražnjenja nekretnine za vrijeme trajanja epidemije koronovirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:27