Izvanredna skupština

Jadransko osiguranje postaje Adriatic osiguranje, dividenda po dionici će biti 200 kuna

Jadransko osiguranje dio je koncerna Agram, u kojem posluju i Euroherc i Agram Life
Arhivska fotografija, Dubravko Grgić
 Jure Mišković / Hanza Media

Jadransko osiguranje promijenit će ime u Adriatic osiguranje, suglasili su se dioničari tog osiguravatelja na izvanrednoj glavnoj skupštini održanoj u utorak. Skupština je, naime, potvrdila odluku Uprave da se ime Jadranskog osiguranja promijeni u Adriatic osiguranje.

U skladu s tom odlukom o promjeni imena, dioničari su odlučili i o izmjenama statuta.

Uz to, skupština je odlučila i da se dioničarima Jadranskog osiguranja isplati dividenda od 200 kuna po dionici. Ta će se dividenda isplatiti iz dijela kumulirane zadržane dobiti koja je formirana na temelju odluka skupštine u razdoblju od početka 2005. do kraja 2011. godine.

Pravo na isplatu dividende imaju dioničari koji su na 30. dan nakon održavanja izvanredne glavne skupštine upisani u depozitorij Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), a datum isplate bit će 30. dana od dana stjecanja prava na isplatu dividende, navodi se u odluci.

Bruto premija porasla za 12,9 posto

Jadransko osiguranje dio je koncerna Agram, u okviru kojega uz ostalo posluju i Euroherc osiguranje te Agram Life osiguranje.

Po posljednjim podacima SKDD-a o deset najvećih dioničara, Dubravko Grgić drži 15 posto dionica, Euroherc 9,66 posto, Agram Life osiguranje 9,04 posto, Mladenka Grgić 4,41 posto dionica, itd.

Ranije objavljeno financijsko izvješće za prvih devet mjeseci ove godine pokazuje da je Jadransko osiguranje u tom razdoblju ostvarilo neto dobit od 73,4 milijuna kuna, što je u odnosu na 2017. godinu porast za 11,1 posto.

Zaračunata bruto premija Jadranskog osiguranja u razdoblju siječanj-rujan ove godine iznosila je 473,7 milijuna kuna i na godišnjoj je razini porasla za 12,9 posto.

Podaci Hrvatskog ureda za osiguranje za rujan ove godine pokazuju da po visini zaračunate bruto premije Jadransko osiguranje na hrvatskom tržištu osiguranja zauzima udio od 6,24 posto, čime zauzima šesto mjesto na tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:27