Povećali prihod i dobit

Jadranski naftovod u prvih šest mjeseci poboljšao poslovanje po svim parametrima

U prvih 6 mjeseci JANAF zadržao dobar odnos prihoda ostvarenih u inozemstvu i 'kod kuće'
JANAF Terminal Omišalj
 Matija Djanješić / CROPIX

Ostvarivši bruto dobit u prvoj polovici ove godine od 178 milijuna i 600 tisuća kuna, Jadranski naftovod (JANAF) prebacio je planiranu dobit za pedeset milijuna kuna, proizlazi iz najnovijeg poslovnog izvješća kompanije. Tako ostvarena dobit JANAF-a veća je za 0,7 posto u odnosu na onu ostvarenu u istome razdoblju prošle godine.

Osim dobiti rasli su na međugodišnjoj razini i prihodi JANAF-a u prvom polugodištu ove godine, i to po stopi od 0,3 posto nakon što je ukupni prihod kompanije dosegao 358 milijuna i 300 tisuća kuna. I prihod je u JANAF-u prebacio planirano za prvih šest mjeseci ove godine, za 2,5 posto.

Rashodi JANAF-a u prvom polugodištu iznosili su 178 milijuna i 900 tisuća kuna, bez oscilacija u odnosu na isto razdoblje prošle godine, no, ističu u kompaniji, s uštedom od 18,9 posto u odnosu na planirano.

I u prvom polugodištu JANAF je zadržao povoljan odnos prihoda ostvarenih u inozemstvu u odnosu na domaće tržište. Izvan Hrvatske kompanija i dalje ostvaruje blizu 70 posto prihoda, a ostalo na domaćem tržištu.

- Nastavak ostvarivanja dobrih poslovnih rezultata pokazatelj je odgovornog upravljanja kompanijom s ciljem stvaranja novih vrijednosti i još kvalitetnijeg pozicioniranja JANAF-a kao nezaobilaznog energetskog čimbenika u Europskoj uniji i ovom dijelu Europe - istaknuo je predsjednik Uprave JANAF-a Dragan Kovačević u osvrtu na poslovne rezultate kompanije u prvom polugodištu.

Kada su u pitanju izvori prihoda JANAF-a u prvih šest mjeseci ove godine, 207 milijuna kuna ostvareno je u transportu nafte, 81 milijuna kuna u skladištenju nafte, a 46 milijuna kuna od skladištenja naftnih derivata. U kompaniji ističu i kako su u prvom polugodištu naplatili 16 milijuna i 200 tisuća kuna otpisanih potraživanja.

U dijelu osvrta na polugodišnje poslovne rezultate o investicijama, iz JANAF-a napominju kako je u uporabu stavljena imovina tvrtke u iznosu od 279 milijuna i 800 tisuća kuna, a investirano je daljnjih 121 milijun i 900 tisuća kuna. Za nadolazeće razdoblje planiran je, najavljuju u JANAF-u, početak izgradnje dva nova naftna terminala u Sisku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:54