Rekordni rast izvoza

Izvoz domaće hrane kroz trgovački lanac SPAR u prvih šest mjeseci porastao 14 posto

Najveći rast izvoza domaće hrane i pića kroz prodajni lanac SPAR-a bilježi se u Austriji
Spar trgovina
 Spar

Hrvatska prehrambena industrija izvezla je u prvih šest mjeseci ove godine kroz trgovački lanac SPAR hrane i pića u vrijednosti 48 milijuna eura, priopćeno je iz Spara Hrvatska.

- Rast izvoza hrvatskih proizvođača u trgovine u Italiji, Mađarskoj, Austriji i Sloveniji u prvoj polovici ove godine iznosi nevjerojatnih 14 posto u odnosu na isti period prošle godine i to usprkos svim poteškoćama uslijed pandemije koronavirusa – napominju iz SPAR-a.

Najveći rast izvoza domaće hrane i pića kroz prodajni lanac SPAR-a zabilježen je, prema istome izvoru, u Austriji i iznosi 32 posto. Isti pokazatelj za Sloveniju iznosi 16 posto, a za Italiju 10 posto.

- Uz najveće hrvatske proizvođače poput Podravke, Kraša, Dukata te Gavrilovića koji bilježe kontinuiran rast izvoza putem SPAR-a, značajan rast ostvarile su i srednje i male hrvatske tvrtke. Prilike na inozemnim tržištima koje otvara SPAR iskoristili su tako među ostalima i Ekos pekarnica iz Varaždina, istarska tvrtka Zigante tartufi, tvrtka za uzgoj začinskog bilja Herbaria iz Lopatinca, Pršuti Voštane iz Trilja, splitska tvrtka Dalmacija vino te Cromaris – navode u SPAR-u.

Najbrže rastući hrvatski izvoznici kroz prodajni lanac SPAR-a su tvrtke Pekar Tomo iz Vinkovaca koja je zabilježila rast prodaje od 128 posto te Violeta s rastom od 159 posto.

- Na tržištu Slovenije izdvajaju se dobavljači Podravka s rastom od 28 posto te Dukat s 56 posto porasta. Podravka je ostvarila rast i na mađarskom tržištu, i to od 34 posto u odnosu na isti period prošle godine – ističu iz SPAR-a.

Prema nedavno objavljenom izvješću kompanije Aspiag ili SPAR Austrije, SPAR je lani ostvario rekordne prihode od 11 milijardi i 150 milijuna eura na tržištima Austrije, Švicarske, Slovenije, Mađarske, Italije i Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:46