Hoće li oživjeti pogon?

Izraelsko-kineska grupacija ne odustaje od posrnulog mostarskog diva: 'Vjerujemo u vas'

Predstavnici radnika, koji su krajem siječnja dobili otkaze u Aluminiju, izrazili su nakon susreta zadovoljstvo ponudom izraelsko-kineske grupacije
 HANZA MEDIA

Predsjednik MT Abraham Group Amir Gross Kabiri najavio je u nedjelju navečer u Mostaru, tijekom susreta s bivšim radnicima posrnulog Aluminija, kako neće odustati od najma pogona ove kompanije te je izrazio spremnost Vladi Federacije BiH dostaviti novi prijedlog sporazuma koji bi uvažio njihove primjedbe.

U mostarskom hotelu Mepas okupilo se 200-njak radnika kojima je uprava MT Abrahama, sa sjedištem u Tel Avivu, detaljno predstavila prijedloge grupacije, koju još čine partneri iz Kine, China Machinery Engineering Corporation (CMEC) i China Industry of Engineering Metal & Foreign Co., Ltd. (NFC).

"Naložio sam svojim odvjetnicima da isprave sporazum prema primjedbama federalne vlade, a mi ćemo ga dostaviti vladi sljedeći tjedan", rekao je Kabiri radnicima, stoji u priopćenju dostavljenom iz MT Abraham Group.

On je dodao kako nema namjeru ulagati u "zgrade i ljevaonicu, nego ulagati u ljude koji rade na ovom mjestu, kako bi se Aluminiju omogućilo da ponovno bude globalni igrač".

„Danas stojim ovdje s vama, imam jednu jasnu poruku: nećemo odustati od vas i nadam se da ćemo se uskoro vidjeti na proizvodnim platformama Aluminija. Mi vjerujemo u Aluminij i vjerujemo u vas, ljude koji stoje iza njega. Osobno ću ostati u Mostaru sa svojim predanim timom dok ne potpišemo sporazum i zajedno ćemo vratiti Aluminiju njegovu slavu״, dodao je predsjednik MT Abraham Group.

Predstavnici radnika, koji su krajem siječnja dobili otkaze u Aluminiju, izrazili su nakon susreta zadovoljstvo ponudom izraelsko-kineske grupacije, te su najavili kako će njihovi predstavnici u tijelima mostarske kompanije Nadzornom odboru i skupštini podržati rješenja kojim bi se ponovno pokrenuli pogoni u srpnju prošle godine ugašenog mostarskog Aluminija.

Predstavljenim planom predviđa se ponovno zapošljavanje 230 dojučerašnjih radnika Aluminija u roku od godinu dana od pokretanja pogona Ljevaonice. Nakon toga bi se trebala obnoviti proizvodnja u pogonima tvornica Anoda i Elektrolize. Izraelsko-kineska grupacija uz to ima u planu izgraditi elektranu kako bi dobili jeftiniju opskrbu električne energije.

Opunomoćenik hrvatske vlade i dio malih dioničara glasovali su nedavno, na sjednici skupštine posrnulog mostarskog Aluminija, za prihvaćanje prijedloga izraelsko-kineskog konzorcija o pokretanju proizvodnje, no većina, uključujući vladu Federacije BiH, odbila je tu ponudu. Hrvatska vlada u vlasničkome udjelu mostarske kompanije ima 12 posto. Ukupno je 22 posto dioničara glasovalo za prihvaćanje ponude izraelsko-kineske grupacije. No, Vlada Federacije BiH ima ključnu riječ u mostarskom Aluminiju jer je pojedinačno najveći suvlasnik sa 44 posto udjela. Na sjednici Vlade koja je prethodila Skupštini dioničara Aluminija, odbijena je suglasnost novoj ponudi o najmu dijela pogona Aluminija. Objasnili su to navevši da bi Vlada pristala subvencionirati plaćanja električne energije te preuzeti druge obveze, a ocijenila je iznimno malim iznos od 15.000 eura, koliko bi mjesečno izraelsko-kineska grupacija plaćala za najam postrojenja Ljevaonice.

Proizvodnja u Aluminiju obustavljena u srpnju prošle godine, nakon što su pogoni isključeni s napajanja električne energije zbog dugovanja koja su premašila 220 milijuna eura.

Mostarski Aluminij je nakon teških ratnih razaranja, upravo uz potporu vlade RH, bio ponovno pokrenut 1997. godine. Njegovim gašenjem bez posla je ostalo 900 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:48