Rimcu izmakla nagrada

Izbor konzultantske kuće Ernst&Young za poduzetnika godine u svijetu: Menin ispred Rimca

Rubens Menin (62), vlasnik je kompanije koja gradi stanove za Brazilce s manjim primanjima
Vlasnik tvrtke Mate Rimac
 Marko Todorov / Hanza Media

Prestižno priznanje konzultantske kuće Ernst&Young (EY) za poduzetnika godine u svijetu ipak nije dopalo našeg Matu Rimca koji je uvršten među 56 kandidata. Za EY Svjetskog poduzetnika godine proglašen je Rubens Menin (62), vlasnik brazilske građevinske kompanije MRV koja gradi stanove za Brazilce s manjim primanjima.

Menin je prvi poduzetnik iz Latinske Amerike koje je dobio priznanje EY-a, u biznisu je od 1979., zapošljava 24 tisuće radnika i dosad je izgradio oko 320 tisuća stanova i kuća za slabije imućne stanovnike Brazila. Lani je Meninova kompanija uprihodila milijardu i 440 milijuna dolara uz dobit od 197 milijuna dolara.

- Ocjenjivački sud nagradio je Rubensovu strast i posvećenost poštenijem i egalitarnijem društvu – obrazložio je odluku EY-a član ocjenjivačkog suda Jim Nixon, izvršni direktor u Nixon Energy Investmentsu. Žiri EY-a je Meninovu životnu i profesionalnu viziju nazvao izvanrednim primjerom balansa između poduzetničkog i socijalnog entuzijazma te izraza stvarne želje da se svijet promijeni na bolje.

Menin je, upozorili su članovi žirija, i inovator. Razvio je način rada kojim se u roku deset dana može napraviti stambena zgrada s 16 stanova na četiri kata. Ističu i kako su u Meninov biznis uključeni i članovi njegovi obitelji, te da je u poduzetništvo krenuo u dobi od 21 godine.

- U biznisu nije dovoljno osigurati profitabilnost, već treba težiti održivom razvoju – poručio je Rubens Menin, preuzimajući nagradu EY-a.

Proglašenje svjetskog poduzetnika godine vrhunac je petodnevne EY-ove manifestacije u Monte Carlu koja, među ostalim, kandidatima pruža mogućnost promoviranja svojih poduzetničkih pothvata u najvećim svjetskim medijima. Tako je Mate Rimac gostovao u emisiji američke televizijske postaje CNBC koja je emitirana s skupa u Monacu, te dao intervju za Financial Times.

Izbor EY-a provodi se već 18 godina, a Hrvatska će i u idućem izboru imati svog kandidata. Osnivač Rimac Automobila je u ovogodišnji izbor EY-a uvršten kao hrvatski poduzetnik godine za 2017..

Prvi dobitnik ove nagrade bio je talijanski poduzetnik Paolo della Porta iz kompanije Saes Getters koja je patentirala tehnologiju za dugi životni vijek ekrana za televizore i monitore računala. Zanimljivo da je nagradu EY-a dosada dobila samo jedna žena, Olivia Lum osnivačica singapurskte tvrtke Hyflux, svjetskog lidera u isporuci tehnologije za desalinizaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:00