Dobre vijesti

Iz Hrvatske udruge turizma pozdravili najavu spuštanja stope PDV-a na turističku ponudu

Prema pisanju HUT-a razina PDV-a u Hrvatskoj je trenutno najviša na Mediteranu
Konobarica u splitskom restoranu
 Duje Klarić / CROPIX

Hrvatska udruga turizma (HUT) pozdravlja najavu uvođenja međustope PDV-a na ukupnu turističku ponudu, objavili su danas iz tog udruženja.

- Spuštanje stope PDV-a na ugostiteljsku ponudu stvara nužno potreban prostor za nove investicije u povećanje kvalitete turističke ponude te za značajnije povećanje plaća koje jedino može stabilizirati ponudu radne snage u turizmu - piše se u priopćenju.

Prema pisanju HUT-a razina PDV-a u Hrvatskoj je trenutno najviša na Mediteranu, a niz zemalja, među kojima su i naši najveći turistički konkurenti nedavno su smanjili ili barem najavili skoro smanjenje stope PDV-a u turizmu.

- Prošla i ova turistička sezona pokazale su da su godine visokog rasta turističkog prometa iza nas i da slijedi razdoblje borbe za svakog gosta - dodaju u Udruženju i upozoravaju kako Hrvatska želi li ostati konkurentna mora poticati investicije u povećanje kvalitete ponude ne samo smještaja nego i kompletne usluge.

Budući da turizam čini 20 posto nacionalnog BDP-a u HUT-u smanjenje PDV-a vide kao učinkovitu mjeru ne samo poboljšanja konkurentnosti domaćeg turizma, nego i ukupnog hrvatskog gospodarstva, zaključili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:51