InvestEU

Ivana Maletić: 'Poduzetnicima treba dati drugu šansu, jamstvima EU treba im pomoći'

Ivana Maletić
 Darko Tomaš / CROPIX

Na raspravi o novom InvestEU programu, koja je jučer održana na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, hrvatska euro-zastupnica Ivana Maletić naglasila je važnost financiranja inovacija, startupova i rizičnijih poduzetničkih projekata, kao i uključivanja zaklada i filantropskih organizacija u financiranje socijalnog poduzetništva i drugih ulaganja, priopćili su iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke.

- Moramo omogućiti financiranje poduzetnika početnika i inovatora, te poduzetnika u poteškoćama, koji zaslužuju drugu šansu. Najlakše je ići na sigurno i financirati javne projekte ili uhodane poslove, ali garancijama iz proračuna EU moramo dati priliku i onima koji ne mogu doći do klasičnih izvora financiranja - poručila je Maletić.

Programom InvestEU nastoji se nadoknaditi nedostatak investicija u Uniji, kako bi se potakao gospodarski rast. Kako je ocijenila HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu, uspješno korištenje Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) omogućilo je ambiciozniji pristup višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje od 2021. do 2027. godine, u kojem se dosadašnja sredstva za strateška ulaganja u EU od četiri milijarde povećavaju na 13,1 milijardu eura.

U Europskom parlamentu taj je iznos, dodala je Maletić, dodatno povećan na 14,1 milijardu eura. Temeljem iskustava s EFSU-om, Maletić je u raspravi u Europskom parlamentu naglasila važnost jačanja tehničke pomoći za pripremu projekata, posebno u manje razvijenim članicama, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:21