Investicijski dani

Ivana Gažić: Raste interes za hrvatskim i slovenskim dionicama. I Kinezi žele ulagati...

Naravno, sam interes ulagača ne znači da će oni u konačnici i uložiti svoj novac
Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze
 Darko Tomaš / CROPIX

Potkraj ovoga mjeseca, 24. i 25. svibnja, u Zagrebu će se održati peti po redu zajednički investicijski dani Zagrebačke i Ljubljanske burze, na kojima se očekuje dolazak velikog broja potencijalnih ulagača u hrvatske i slovenske tvrtke.

Na Zagrebačkoj burzi tvrde kako interes ulagača za hrvatskim i slovenskim dionicama kontinuirano raste. Vidjelo se to, ističu, i prošle godine, kada je trajanje "Slovenskih i hrvatskih investicijskih dana" produženo na dva dana. Inače, na tom je skupu lani sudjelovalo 15 hrvatskih i slovenskih kompanija, 30 investicijskih društava i banaka, te 56 analitičara i ulagača. Zaprimljeno je, podsjećaju na Zagrebačkoj burzi, 255 zahtjeva za sastanke, a u konačnici je održano gotovo 200 individualnih i skupnih sastanaka.

Reprizi takvog interesa potencijalnih ulagača na Zagrebačkoj i Ljubljanskoj burzi, koja je u vlasništvu Zagrebačke burze, nadaju se i ove godine. I peti po redu "Slovenski i hrvatski investicijski dani" održat će se u zagrebačkom hotelu International. Događaj je, ističu na Zagrebačkoj burzi, koncipiran kao mjesto susreta i neposrednog kontakta kompanija i ulagača.

Naravno, ovdje treba naglasiti da sam interes ulagača ne znači da će oni u konačnici i uložiti svoj novac na hrvatskom ili slovenskom tržištu kapitala. Ipak, pokazuje trend da i hrvatski i slovenski vrijednosni papiri polako postaju zanimljivi stranim ulagačima.

- Već sada možemo reći da vlada velik interes stranih investitora za sudjelovanjem na jednom takvom skupu, koji je ujedno i najveći događaj na kojem se okupljaju investitori u hrvatska i slovenska poduzeća. Među prijavljenim sudionicima skupa su i investitori iz Njemačke, Estonije, Mađarske i Kine - kazala nam je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, dodavši kako se prijave potencijalnih ulagača još zaprimaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:11