Financijska nogometna liga

Istraživanje Deloittea: Barca financijski najjači klub u sezoni 2018/19.

S prihodima od 864 milijuna USD, Real Madrid sada je na drugom mjestu po ostvarenim prihodima u sezoni 2018/19. Treće mjesto i u ovom istraživanju drži Manchester United
 AFP

FC Barcelona nogometni je klub s najvećim prihodima u sezoni 2018/19. godine, pokazuju rezultati Financijske nogometne lige, istraživanja koje konzultantska tvrtka Deloitte provodi svake godine, a ove godine ga je objavila 23. put.

Prema tim podacima, Barca je u sezoni 2018/19. imala prihode od 959,3 milijuna američkih dolara, čime je taj klub po prvi puta zasjeo na financijsko nogometno prijestolje, istisnuvši s prvog mjesta Real Madrid. S prihodima od 864 milijuna USD, Real Madrid sada je na drugom mjestu po ostvarenim prihodima u sezoni 2018/19. Treće mjesto i u ovom istraživanju drži Manchester United, s prihodima od 811,7 milijuna USD. Na četvrtom je mjestu Bayern, s prihodima od 753,1 milijun USD, dok peto mjesto drži Paris Saint - Germain, čiji su prihodi u sezoni 2018/19. dosegli 725,5 milijuna USD.

Na ljestvici top 10 financijski najjačih klubova slijede Manchester City, s prihodima od 696,6 milijuna USD, zatim Liverpool, čiji su prihodi u sezoni 2018/19. iznosili 689,9 milijuna USD, te Tottenham Hotspur, s prihodima u iznosu 594,5 milijuna USD. Chelsea je, s prihodima od 585,3 milijuna USD, zauzeo deveto mjesto, dok je na desetom mjestu Juventus, čiji su prihodi u sezoni 2018/19. dosegli 524,5 milijuna USD.

FC Barcelona prvi je nogometni klub koji je ostvario prihode veće od 900 milijuna USD, ističu u Deloitteu. Rekordne prihode ostvarilo je i prvih 20 klubova na Deloitteovoj financijskoj nogometnoj ljestvici: njihovi su zajednički prihodi u sezoni 2018/19. iznosili čak 10,6 milijardi USD, najviše dosad.

"TV prava i dalje su najveći pojedinačni izvor prihoda te na njih otpada 44 posto ukupnih prihoda. Sposobnost privlačenja znatnog komercijalnog interesa ono je što je razlikuje klubove na vrhu ljestvice, odnosno klubove koji se uglavnom natječu u UEFA-inoj Ligi prvaka, i klubove na dnu ljestvice. Premda dulji izostanak iz UEFA-inih klupskih natjecanja, a osobito Lige prvaka, može znatno utjecati na ostvarene prihode, najuspješniji klubovi u manjoj se mjeri oslanjaju na prihode od TV prava nego manji klubovi", ističe se u Deloitteovoj analizi.

Stručnjaci Deloittea dodaju kako će se financiranje klubova u budućnosti morati fokusirati na povećanje onih oblika prihoda na koje mogu utjecati, a TV prava to nisu. Naime, u proteklih pet godina zajednički prihod od TV prava 20 najboljih klubova rastao je po stopi od 11 posto, što je najveća stopa rasta svih vrsta prihoda. S druge strane, upozoravaju u Deloitteu, prihodi od TV prava izvan su kontrole pojedinačnog kluba.

- Primjer Barce jasno pokazuje način na koji se klub može prilagoditi promjenjivim tržišnim uvjetima, smanjiti oslanjanje na prihode od TV prava i usredotočiti se na kontrolirano povećanje svojih prihoda. Klub je ostvario više od 437,6 milijuna USD u prihodima od komercijalnog poslovanja - zaključio je Dan Jones, partner u Deloitteovom odjelu sportskih djelatnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:00