Okidač skupi energenti

Industrijske cijene u Hrvatskoj u srpnju 4 posto veće nego prije godinu dana

AUTOR:

OBJAVLJENO:

4.9.2018. u 16:56

AUTOR:

OBJAVLJENO:

4.9.2018. u 16:56

January 30, 2018 - Poznan, Wielkopolska, Poland - January 30, 2018 - Poznan, Poland - The largest construction industry trade fair in Poland and Central and Eastern Europe - Budma - has started and will last until February 2. Trade missions from about 60 countries are present at the fair., Image: 361876764, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News

Ilustracija

Proizvođačke cijene u industriji u Hrvatskoj su u srpnju bile četiri posto više nego u istom lanjskom mjesecu, dok su u odnosu na lipanj porasle 0,7 posto, pokazuju novi podaci euro-statistike.

Iako se dinamika rasta proizvođačkih cijena u hrvatskoj industriji u srpnju ubrzala u odnosu na prethodne mjesece, ona je i dalje, barem na godišnjoj razini, manja od prosjeka u EU. Naime, rast proizvođačkih cijena u industriji na razini EU u srpnju je iznosio 4,7 posto u odnosu na srpanj prošle godine. S druge strane, na mjesečnoj razini, odnosno u usporedbi s lipnjem, proizvođače cijene u industriji na razini EU-a porasle su samo 0,3 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Glavni doprinos rastu proizvođačkih cijena u industriji dale su cijene energenata. Rast cijena energenata u srpnju je u odnosu na srpanj prošle godine u EU dosegao 10,7 posto, a kada se energenti isključe iz računice, rast proizvođačkih cijena u industriji na godišnjoj razini u srpnju je u EU iznosio samo 1,7 posto.

Promatrano po članicama EU, najveće godišnje stope rasta proizvođačkih cijena u industriji u srpnju su imale Belgija, 9,8 posto, Danska, 9,5 posto, Estonija, 8,9 posto, i Mađarska, 8,7 posto, dok je na dnu ljestvice bila Irska, s padom industrijskih cijena od 2,8 posto u odnosu na srpanj prošle godine.

Na mjesečnoj razini, odnosno u usporedbi s lipnjem, najveći rast industrijskih cijena u srpnju imala je Estonija, 2,3 posto, za kojom slijedi Cipar, s rastom od 1,9 posto, te Danska i Latvija, obje s rastom od 1,3 posto. S druge strane, u Luksemburgu i Rumunjskoj pad industrijskih cijena iznosio je po 0,4 posto u odnosu na lipanj, pokazuju podaci Eurostata.