Dobri poslovni rezultati

Inditex zabilježio snažan rast dobiti i prihoda od prodaje u prvoj polovini godine

U razdoblju od veljače do srpnja neto prihodi porasli su sedam posto, na 12,8 milijardi eura
Zara je jedan od brendova u vlasništvu Inditexa
 Albert Gea / REUTERS

Najveći svjetski lanac trgovina odjećom Inditex izvijestio je u srijedu o snažnom rastu dobiti i prihoda u prvoj polovini poslovne godine zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama u Europi proteklog ljeta.

U razdoblju od veljače do srpnja neto prihodi porasli su sedam posto, na 12,8 milijardi eura. Kada se isključe novootvorene trgovine, uvećani su pet posto. Neto dobit poskočila je 10 posto, na 1,55 milijardi eura.

Vlasnik Zare predstavlja jednu od rijetkih svijetlih točaka na problematičnom tržištu odjeće zahvaljujući prilagodbi promjenama obrazaca ponašanja potrošača kroz povezivanje internetske i prodaje u fizičkim trgovinama.

Svjetski maloprodajni sektor muku muči s ogromnom ponudom koja kupcima omogućuje da pretraživanjem na Internetu pronalaze povoljne proizvode, prisiljavajući trgovce na spuštanje cijena. U takvom je okruženju Amazon zauzeo vodeću poziciju u maloprodaji odjeće u Sjedinjenim Državama, prema broju kupaca, pokazuju podaci Coresight Researcha.

Inditex je zatvorio manje prodavaonice, usredotočujući se na velike prodajne prostore u trgovačkim centrima, koje kombinira s prodajom putem svoje web stranice i aplikacije za mobilne telefone. Paralelno strogo kontroliraju zalihe kako bi izbjegli drastične popuste.

U prvih pet tjedana novog financijskog razdoblja, od početka kolovoza do 8. rujna, zabilježili su 8-postotni rast prodaje u internetskim i fizičkim trgovinama, iskazano u lokalnim valutama.

Potvrđuju da u cijeloj poslovnoj godini očekuju organsku stopu rasta u rasponu od četiri do šest posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:06