Poslovni pokazatelji

Ina prvo polugodište okončala s promjenjivim uspjehom, rastu investicije, pada EBITDA

Prihod Ine u prvom polugodištu ove godine, u odnosu na lani, veći je za 300 milijuna kuna
Sandor Fasimon
 Bruno Konjević / CROPIX

Rast prihoda za tri posto, povećanje investicija za čak 128 posto i pad EBITDA u istraživanju i proizvodnji nafte za 14 posto, najvažniji su poslovni pokazatelji Ine u prvoj polovici tekuće godine.

- Prvo polugodište ove godine bilo je razdoblje velikih ulaganja u Inu. Od ukupnog iznosa investicija Ine od gotovo 1,2 milijarde kuna, većina je utrošena u Hrvatskoj. Kapitalna ulaganja u rafinerijsko poslovanje u iznosu većem od 800 milijuna kuna više su nego utrostručena u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a odnose se uglavnom na remont Rafinerije nafte Rijeka, jedan od najvećih u povijesti kompanije – komentirao je poslovne pokazatelje Ine u prvih šest mjeseci, njezin predsjednik Uprave Sandor Fasimon.

Prihodi Ine u prvom polugodištu ove, u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećani su za gotovo 300 milijuna kuna, dosegnuvši devet milijardi i 794 milijuna kuna. U Ini naglašavaju kako je do povećanja prihoda došlo unatoč međugodišnjem smanjenju cijene Brenta nafte za sedam posto.

Osvrnuvši se na smanjenje EBITDA u istraživanju i proizvodnji nafte, koja je za prvo polugodište iznosila milijardu i 122 milijuna kuna, čime je u odnosu na pokazatelj za isto razdoblje prošle godine podbacila za 500 milijuna kuna, u Ini navode kako je pogoršanje tog pokazatelja rezultat niže ostvarene cijene ugljikovodika i, dodaju, neznatno niže proizvodnje.

- Manje povoljno vanjsko okruženje negativno je utjecao na rezultate, no Ina je ipak uspjela iskoristiti rast potražnje, kako na domaćem tako i na tržištu Bosne i Hercegovine. Maloprodaja je nastavila rast u segmentu negoriva, a dodatno je doprinijelo povećanje mreže u Crnoj Gori – istaknuo je Sandor Fasimon.

Prvi čovjek Ine upozorio je i na očuvanje financijske stabilnosti kompanije. Omjer duga i kapitala, navode u našoj najvećoj kompaniji, povećao se na 14 posto uz neto dug na razini od milijardu i 763 milijuna kuna što i dalje odražava stabilnu bilancu Ine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:31