Prvo polugodište

INA objavila rezultate - neto dobit od 533 milijuna kuna i naglasak na ulaganjima

Naglašavaju kako domaća proizvodnja sirove nafte nastavlja rasti
Zgrada INA-e u Novom Zagrebu
 Tomislav Krišto / Hanza Media

Niz vrlo dobrih poslovnih rezultata u prvom polugodištu perjanica hrvatskoga gospodarstva upotpunila je Ina, koja je danas objavila svoje financijske rezultate za prvih šest mjeseci ove godine. Prvo je polugodište Ina Grupa, priopćili su iz te kompanije, zaključila s neto dobiti od 533 milijuna kuna.

Prihodi Ina Grupe u prvih su šest mjeseci iznosili nešto manje od 9,5 milijardi kuna, što je rast od 13 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Pozitivan trend, objašnjavaju u Ini, uglavnom je rezultat veće prodaje. Povećao se i operativni novčani tok, i to za 22 posto, te je dosegao gotovo 1,2 milijarde kuna. EBITDA je, pak, bila nešto manja nego u istom lanjskom razdoblju, te je iznosila nešto preko 1,6 milijardi kuna.

U Ini ističu kako su im ukupna kapitalna ulaganja u prvom ovogodišnjem polugodištu iznosila 518 milijuna kuna. Istodobno, neto dug je na kraju lipnja smanjen na samo 701 milijun kuna, a omjer duga i kapitala bio je ispod šest posto.

"Prvo polugodište 2018. godine pokazalo se kao pozitivno razdoblje za ukupne rezultate Ine. Veća prodaja i povoljnije vanjsko okruženje u istraživanju i proizvodnji doprinijeli su zadržavanju prihoda na visokoj razini", istakao je Sandor Fasimon, predsjednik Uprave Ine.

Dodao je kako domaća proizvodnja sirove nafte nastavlja rasti, ublažavajući pad proizvodnje plina, koji je očekivan zbog zrelog portfelja. Unatoč tome, u Ini očekuju da će na zaustavljanje pada proizvodnje plina u narednim godinama utjecati i završetak transakcije s talijanskim Enijem za koncesije na području Sjevernog Jadrana.

"Razdoblje prilično povoljnog vanjskog okruženja, barem što se tiče poslovanja istraživanja i proizvodnje, treba iskoristiti za daljnju racionalizaciju poslovanja i jačanje naše pozicije na tržištu jer se volatilnost tržišta opet može pokazati izazovnom", zaključio je Fasimon, a prenosi Ina u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:34