Posljedice Brexita

I Airbus prijeti otkazima u Velikoj Britaniji, a ministri pokušavaju smiriti strasti

Slična upozorenja već mjesecima dolaze i iz drugih velikih kompanija
Airbus A380 British Airwaysa
 Profimedia, Zuma Press - Archives

Britanski ministar zdravstva Jeremy Hunt poručio je kompanijama poput Airbusa da je neprimjereno da zbog Brexita najavljuju gašenje radnih mjesta u Ujedinjenom Kraljevstvu.

- Potpuno je neprimjereno da poduzeća odašilju takve prijetnje, i to zbog jednog vrlo jednostavnog razloga - nalazimo se u kritičnom trenutku rasprava oko Brexita, a to znači da moramo stati iza Therese May kako bismo iznjedrili što je moguće bolji Brexit. Što više budemo potkopavali Theresu May, veća je vjerojatnost da ćemo završiti s takvim rješenjem koje će biti apsolutna katastrofa za sve - upozorio je Hunt, a prenosi Reuters.

Airbus je ovih dana upozorio da bi izlazak Velike Britanije iz EU bez postizanja dogovora natjerao tu kompaniju da razmotri svoju dugoročnu poziciju na britanskom tržištu, te da bi doveo u pitanje tisuće radnih mjesta na Otoku. Slična upozorenja već mjesecima dolaze i iz drugih velikih kompanija. Upozorenja dolaze u trenutku kada se vlasti u Londonu i Bruxellesu trude postići kakav-takav dogovor oko uvjeta Brexita, odnosno traže način kako da se tvrtkama iz Velike Britanije omogući pristup jedinstvenom europskom tržištu i nakon što Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU-blok, te tvrtkama iz smanjene EU omogući pristup britanskom tržištu.

U Londonu se, k tome, nadaju da će Velika Britanija, osim sa smanjenom EU, sklopiti ugovore o slobodnoj trgovini i s drugim zemljama koje su im zanimljive. To se, prije svega, odnosi na nekadašnje britanske dominione - Kanadu, Australiju i Novi Zeland, s kojima je Ujedinjeno Kraljevstvo u personalnoj uniji i koji su članice Commonwealtha. No, u Londonu se nadaju liberalizaciji trgovine i sa SAD-om, kao i s Kinom, Indijom i još nekim zemljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:40