Potrebe su velike

HUP predao zahtjeve Paviću, tvrde da bismo u 2019. trebali uvesti još više stranih radnika

U HUP-u ne izlaze s preciznim podatkom koliko bi radne snage Hrvatska trebala uvesti
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) dostavila je danas Ministarstvu rada i mirovinskog sustava potrebe za stranom radnom snagom u sljedećoj godini, koje je prikupila od svojih članova.

U HUP-u ne izlaze s preciznim podatkom koliko bi radne snage iz inozemstva Hrvatska trebala uvesti u sljedećoj godini, no ističu kako su ove godine iskazane najveće potrebe za zapošljavanjem stranaca do sada, što ukazuje na povećanje trenda nedostatka radne snage u Hrvatskoj. U HUP-u pritom ističu da je ovogodišnja kvota iznosila 30.000 radnih dozvola, te kažu da vjeruju da će ta brojka u sljedećoj godini biti znatno veća nakon što se prikupe konačni podaci o deficitu potrebne radne snage.

U krovnoj udruzi poslodavaca napominju da su najveće potrebe za uvozom radne snage iskazane u turizmu i ugostiteljstvu, trgovini, građevinarstvu, metalnoj i prerađivačkoj industriji. Osim potreba za novim zapošljavanjem, HUP je, ističu u udruzi poslodavaca, detektirao i povećane potrebe za sezonskim radom.

"HUP će nastaviti svoje sudjelovanje na sastancima radne skupine za izradu prijedloga Odluke o kvoti za zapošljavanje stranaca za 2019. godinu, o čijim ćemo rezultatima pravovremeno izvještavati javnost", zaključuje se u priopćenju HUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:53