Velika najava

HT će osigurati svim svojim korisnicima minimalnu brzinu interneta od 20 Mbit-a u sekundi

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

7.9.2018. u 12:57

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

7.9.2018. u 12:57

An internet speed test website is seen on a mobile device in this photo illustration on June 11, 2018 in Warsaw, Poland. With the American Federal Communications Commission having repealed law's that protect consumers from companies themselves determining internet speeds, the so called net neutrality rules fears arise that the internet will more and more resembel cable TV where a handful of big companies dominate broadcasting., Image: 374780917, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA
Profimedia, SIPA USA

Ilustracija

Hrvatski će Telekom u sljedećih godinu dana osigurati svim svojim korisnicima internet minimalne brzine 20 Mbit-a u sekundi, objavio je danas najveći hrvatski teleoperater. Naime, ovo je prvi put da je neki teleoperater obećao minimalnu brzinu interneta, a HT može osigurati navedeno zahvaljujući kontinuiranim investicijama koje povećava iz godine u godinu.

Tako je, primjerice, u prvom polugodištu 2017. HT povećao svoja ulaganja za 17,6 posto u odnosu na godinu ranije, a u prvih šest mjeseci tekuće godine taj je teleoperater povećao kapitalna ulaganja za dodatnih 8,3 posto te su ona ukupno iznosila 822 milijuna kuna.

- Hrvatski Telekom ulaže u najnoviju tehnologiju i modernizaciju infrastrukture 25 posto svojih prihoda svake godine, što je iznad prosjeka industrije na europskoj razini. Ulažemo u novu mobilnu mrežu budućnosti, razvijamo inovativne proizvode i podižemo kvalitetu usluge - izjavio je predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković.

Nova mobilna mreža

Budući da je velik dio tih ulaganja namijenjen poboljšanju mrežne infrastrukture, početkom godine počeo je najveći projekt nove mobilne mreže u cijeloj regiji. Riječ je o trostrukom povećanju kapaciteta mreže i uspostavljanju preduvjeta za daljnju implementaciju 5G tehnologije. Projekt će trajati dvije godine i obuhvatit će više od 2000 lokacija, a visina ulaganja veća je od milijardu kuna.

No, ono na što bi trebalo staviti poseban naglasak jest da se ta ulaganja provode unatoč tome što Hrvatska plaća najskuplji radiofrekvencijski spektar u Europi što, naravno, usporava daljnje velike investicije, pojasnio nam je Tomašković.

Uz to, Hrvatski Telekom jedini je u Hrvatskoj prisiljen plaćati i naknadu za pravo puta za elektroničku komunikacijsku infrastrukturu. Stoga je Uprava HT-a nakon dugog niza godina provedenih u razgovoru s Vladom i ministarstvima, odlučila da će, ako ta naknada ne bude ukinuta ili barem smanjena, prestati ulagati u hrvatsku komunikacijsku infrastrukturu. Naime, skoro polovica iznosa kapitalnih ulaganja telekomunikacijskog sektora, odnosno 1,03 milijardi kuna godišnje odlazi na parafiskalne namete, čiji je velik dio naknada za pravo puta, a nju plaća samo HT objasnila je ravnateljica Ekonomskog instituta, Zagreb Maruška Vizek.

Sporna naknada

To je utvrđeno studijom koju je proveo institut, a ona je pokazala da hrvatski model naknade za pravo puta značajno odstupa od europskih praksi te da je visina naknade nesrazmjerna vrijednosti zemljišta preko kojeg elektroničko komunikacijska infrastruktura prolazi.

- Hrvatskoj je potrebno usklađivanje regulacije naknade za pravo puta s najboljom praksom najrazvijenijih EU članica koje su na vrhu DESI indeksa. Smanjenjem naknade za 75 posto i usmjeravanjem tih sredstava u elektroničku komunikacijsku infrastrukturu, kroz deset bi se godina generiralo dodatnih 15 tisuća radnih mjesta i ostvario rast BDP-a od jedan posto - zaključila je Vizek te dodala da bi se izgubljeni prihod zbog smanjenja naknade za pravo puta mogao vratiti lokalnim zajednicama kroz povećane poreze uslijed povećanja ulaganja u novu elektroničko komunikacijsku infrastrukturu.