Poslovni rezultati

Hrvatski Telekom u prvih devet mjeseci ostvario prihod od 5.713 milijuna kuna

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

31.10.2019. u 9:43

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

31.10.2019. u 9:43

HT

Nova zgrada Hrvatskog Telekoma (HT) u Radničkoj 21

Hrvatski Telekom, jedan od vodećih pružatelja telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci zabilježio je prihod od 5.713 milijuna kuna, što predstavlja smanjenje od 1,3% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Unutar toga ostvaren je rast prihoda u područjima Pokretnih telekomunikacija, Širokopojasnog pristupa i TV-a te Sistemskih rješenja. EBITDA prije jednokratnih stavki nakon najmova u prvih devet mjeseci 2019. iznosi 2.238 milijuna kuna, što je manje za 4,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, i to uglavnom zbog povećanih materijalnih i roaming troškova te troškova osoblja. Zadržana je visoka marža EBITDA-e nakon najmova na razini od 39,2%.

U usporedbi s istim razdobljem 2018., neto dobit nakon manjinskih udjela smanjena je 18,3% te iznosi 677 milijuna kuna. To je rezultat gore spomenutog kretanja EBITDA-a prije jednokratnih stavki nakon najmova te povećanih troškova amortizacije i jednokratnih stavki.

- Kao najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske nastavljamo s aktivnostima donoseći tehnologiju u svaki kutak Hrvatske kako bi svi građani imali jednaku priliku za kvalitetan život. Istovremeno, doprinosimo hrvatskoj ekonomiji zahvaljujući snažnom investicijskom ciklusu i digitalnoj transformaciji kompanije. Projekt modernizacije mobilne mreže privodimo kraju, snažno ulažemo u optičku infrastrukturu, a zahvaljujući inovativnoj hibridnoj tehnologiji korisnicima u svim dijelovima zemlje omogućavamo pristup brzom internetu, što znači i više mogućnosti za fleksibilan rad, zabavu, te brzo pretraživanje informacija i komunikaciju. Ponosan sam što sam na čelu kompanije koja izravno doprinosi s 3 posto hrvatskom BDP-u te je prošle godine izravno i neizravno doprinijela s 11,3 milijardi kuna induciranog BDP-a, stvorila 30,2 tisuće radnih mjesta i generirala 3,26 milijardi kuna poreza i doprinosa, što potvrđuju podaci Digitalnog atlasa HT Grupe - izjavio je Konstantinos Nempis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Hrvatski Telekom nastavio je s kapitalnim ulaganjima u mobilnu i u širokopojasnu fiksnu mrežu s ciljem osiguranja superiornog korisničkog iskustva i zadržavanja vodeće pozicije na tržištu. Optička pristupna mreža (FTTx) dostupna je za 428 tisuća kućanstava. U razdoblju od siječnja do rujna 2019. 40.000 novih kućanstava pokriveno je FTTH tehnologijom, što je povećanje za 2,5 puta u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupna pokrivenost FTTH tehnologijom povećala se na 270.000 kućanstava.

 

U mobilnom segmentu osigurana je pokrivenost stanovništva sveukupnom HT-ovom 4G mrežom u vanjskom okruženju od 99%, dok je unutarnja pokrivenost stanovništva dosegla 87%. Također, Hrvatski Telekom nastavio je s programom značajnih ulaganja u modernizaciju mobilne mreže u cijeloj Hrvatskoj. U razdoblju od siječnja do rujna 2019., dodatnih je 537 mobilnih lokacija opskrbljeno s „four carrrier aggregation“ konfiguracijom, čime se pokrivenost stanovništva s mogućnošću gigabitnog LTE-a povećala s 40% na 53%, te su se povećali kapaciteti na 4G mreži kako bi se uspješno odgovorilo sve većim zahtjevima za podatkovnim uslugama, naročito u turističkim područjima Hrvatske. U odnosu na prošlogodišnju turističku sezonu, mobilni podatkovni promet u vršnom tjednu za HT-ovu mrežu povećao se za 78%. Istovremeno se prosječna brzina preuzimanja povećala za 40%, s 43 megabita u sekundi na 60 megabita u sekundi, što su potvrdila Ookla mjerenja. Trenutačno je modernizirano 85% cjelokupne mreže, a do kraja tekuće godine modernizacija će biti završena i mreža će biti potpuno spremna za implementaciju 5G tehnologije.

 

Zahvaljujući inovativnoj hibridnoj tehnologiji, Hrvatski Telekom osigurao je i u ruralnim i manje naseljenim područjima Hrvatske pristup velikim brzinama do čak 30 megabita u sekundi. Radi se o kombinaciji najdostupnije fiksne i najbolje mobilne mreže u jedinstvenu uslugu koja omogućuje stabilan i brz pristup internetu. Tako će korisnici internetskih usluga putem ove tehnologije imati pristup 50 posto većim brzinama I moći uživati u najboljem televizijskom sadržaju koji pruža IPTV usluga Hrvatskog Telekoma. U razdoblju od siječnja do rujna 2019. HT je stekao 49.000 novih hibridnih korisnika te više od 82.000 tisuća korisnika već danas uživa u prednostima koje pruža ova inovativna tehnologija na hrvatskom tržištu.

 

U prvih devet mjeseci 2019. uloženo je 1.086 milijuna kuna, većinom u modernizaciju infrastrukture za fiksnu i mobilnu mrežu. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, ulaganja su manja kao rezultat sezonskih oscilacija, dok izgledi u pogledu kapitalnih ulaganja za cijelu 2019. ostaju isti kako je i objavljeno, odnosno otprilike na razini 2018.