Projekt za pohvalu

Hrvatski startup Oradian pomaže siromašnim ljudima iz zabačenih područja Afrike i Azije

Oradian pruža usluge financijskim institucijama u teško dostupnim zajednicama
Oradian nastavlja sa zapošljavanjem i to s deset novih članova tima mjesečno u nadolazećoj godini
 Oradian

Nakon godina promatranja kako se institucije za mikrofinanciranje i banke muče na tržištima Afrike i Azije pokušavajući se razvijati u skladu s novim (i tamo slabo dostupnim) tehnologijama, četiri poduzetnika došla su na ideju razvoja alata za financijsku uključenost tih područja.

Kako bi to učinili, Antonio Šeparović, rodom iz Splita, Nigerijac Onyeka Abideli, Nijemac Julian Oehrlein i Amerikanac Andrew Mainhart osnovali su Oradian, startup koji pruža usluge financijskim institucijama u zabačenim i teško dostupnim zajednicama.

A kako točno Oradian posluje? Naime, ova je kompanija razvila posebno softversko rješenje za mikrofinancijske institucije za vođenje njihova poslovanja u oblaku (eng. cloud). Tako su te institucije povećale svoju učinkovitost i dostupnost financijskih sredstava krajnjim korisnicima u siromašnim krajevima. Točnije, Oradian osigurava pristup svom setu alata na temelju pretplate, dajući pritom financijskim institucijama pristup vodećoj tehnologiji.

I dok mnogi mladi odlaze iz Hrvatske, Šeparović je za sjedište kompanije predložio upravo naš glavni grad. Naime, budući da Oradian posluje preko GPRS-a, odnosno 2G mreže, tvrtki je bila potrebna što bolja infrastruktura mreže i što jeftiniji internet, a upravo to je ono što Zagreb nudi. Osim toga, i troškovi života su niži nego u ostalim europskim metropolama, a na samom početku poslovanja Oradianu su što niži troškovi bili bitni.

Naime, tvrtka je krenula s radom 2012. godine i s dvadesetak zaposlenika, te su se njegovi osnivači sami financirali uz pomoć obitelji i prijatelja. Ipak, ubrzo je krenulo osvajanje nagrada za njihov proizvod nakon čega je uslijedio i interes od svjetskih investitora. Već 2014. osvojili su nagradu najboljeg startupa na Shift konferenciji u Splitu, a dvije godine kasnije Forbes ih je proglasio jednim od pet najboljih fintech startupa u Europi.

Danas Oradian ima sto zaposlenika i više od milijun krajnjih korisnika diljem jugoistočne Azije i zapadne i istočne Afrike te zajednicu od više od 60 financijskih institucija u osam država s posebnim fokusom na Filipine i Nigeriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 21:12