Rast izvoza

Hrvatske tvrtke preko Spara u prvoj polovici ove godine izvezle su 14 posto više nego lani

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

25.7.2018. u 12:22

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

25.7.2018. u 12:22

Zadar, 291117.
Jutros je nakon gotovo tri mjeseca radova opet otvoren Spar supermarket u Supernova centru koji je unisten u rujanskoj poplavi.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX

U prvoj polovici ove godine domaće kompanije izvezle su hrvatskih proizvoda u vrijednosti od gotovo 34 milijuna eura što je rast od 14 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Riječ je o izvozu u Austriju, Mađarsku, Sloveniju i Italiju, odnosno zemlje u kojima posluje SPAR Austrija.

Najviše su proizvoda hrvatske tvrtke plasirale u Mađarsku gdje je izvoz porastao za 35 posto te Italiju, gdje se u odnosu na isto lanjsko razdoblje bilježi rast od 21 posto.

Osatina Grupa, jedan od vodećih proizvođača voća i povrća u Hrvatskoj, kao i Vindija, ove su godine gotovo udvostručile izvoz u Sloveniju, a primjerice Z.M.H. Horvat povećao je izvoz smrznute ribe na istom tržištu za 56 posto.

Dodatno, Gavrilović je izvoz u Austriju povećao za čak 227 posto. Najveći hrvatski proizvođač sladoleda, Ledo, na mađarskom je tržištu u prvih šest mjeseci ove godine zabilježio 216 posto porasta u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

- Želja nam je biti partner hrvatskim kompanijama i zajedno s njima doprinositi našem gospodarstvu te biti oslonac jačem iskoraku ne samo velikih, već malih i srednjih tvrtki kojima omogućujemo rast i proboj na susjedna tržišta - naglasio je Helmut Fenzl, predsjednik Uprave SPAR Hrvatska.