Inicijativa HUP-a

Hrvatska udruga poslodavaca traži proširenje odluke HRT-a o oslobađanju od pretplate

Od RTV pristojbe oslobođene su tvrtke kojima je zabranjen rad, a HUP traži širu primjenu
Zgrada Hrvatske radiotelevizije na Prisavlju
 Boris Kovacev / CROPIX

Odluku Hrvatske radiotelevizije o privremenom neplaćanju RTV pristojbe za tvrtke kojima je zabranjen rad zbog zaštite od širenja koronavirusa, trebalo bi proširiti i na tvrtke koje rade, ali nemaju ni posla ni prihoda, apelirala je Hrvatska udruga poslodavaca.

- Poslodavci kojima je poslovanje trenutno ugroženo, svaki dodatni namet teško podnose i iako im poslovanje možda zasad nije u potpunosti obustavljeno, svakim neopravdanim troškom potrencijalno ih se gura u tom smjeru – napominje HUP-a, koji odluku HRT-a o obustavi naplate pristojbe od zatvorenih tvrtki ocjenjuje dobrodošlom, ali ne i dovoljnom.

Udruga poslodavaca i ovom je prilikom skrenula pozornost na prigovore poduzetnika o visini RTV pristojbe za koju kažu da je neusporedivo veća od sličnih nameta koji se plaćaju u drugim zemljama.

- U Njemačkoj i Italiji, primjerice, godišnji iznos nameta od 15 do 20 eura je u visini iznosa koji se u Hrvatskoj plaća mjesečno po vozilu. To znači da je ova naknada u najboljem slučaju 12 puta veća nego u Italiji i Njemačkoj. Primjerice, ako tvrtka ima dvadeset vozila radi se o godišnjem trošku od 19 tisuća i 200 kuna samo po osnovi RTV pristojbe – ističe HUP, iznoseći dva prijedloga kako bi se, prema njihovoj ocjeni, sustav plaćanja RTV pristojbe učinio pravednijim.

Prvi prijedlog poslodavaca je da tvrtke imaju obvezu plaćanja pristojbe u iznosu od maksimalno jedne mjesečne pristojbe za radio ili TV prijamnik, a drugi da se za službene automobile i kamione uvede jednokratna naplata prilikom registracije vozila.

Usvajanjem spomenutih prijedloga, ocjenjuje Udruga poslodavaca, urodilo bi ravnomjernijom i pravednijom naplatom RTV pristojbe za sve tvrtke te, ističu, manje opterećenje za poduzetnike i u vremenima kada kriza prođe.

Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić spomenutu je odluku donio u utorak, 7.travnja, a njome su, osim tvrtki kojima je zabranjen rad odlukom Stožera civilne zaštite, od plaćanja RTV pristojbe oslobođena i kućanstva pogođena potresom u Zagrebu. Bačićeva odluka vrijedi do nove odluke Stožera civilne zaštite o radu trgovina i drugih tvrtki kojima je zabranjen rad u cilju zaštite od širenja koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:59