Promjena fokusa

Hrvatska tvrtka umjesto tekućine za e-cigarete proizvodi trenutno jako traženi proizvod

Vlasnik novogradiške kompanije rekao je kako su preko poslovnih partnera osigurali uvoz etanola za proizvodnju antiseptika
Ilustracija, proizvodnja u tvrtki Elda
 Danijel Soldo / CROPIX

Tvrtka Elda iz Nove Gradiške umjesto da proizvodi tekućinu za e-cigarete okreće se novom traženom proizvodu u pogonima - antiseptiku.

- Temeljni preduvjeti za prenamjenu proizvodnje su bili kvaliteta naših prostora i čistoća koju imamo po ISO standardima. Ideja o cijeloj priči odnosno nužnosti okretanja ka novim proizvodima rodila se prije mjesec i pol dana kada smo pretpostavili da će cijela Europa doći u situaciju u kojoj jesmo - rekao je Dario Marenić, vlasnik novogradiške kompanije, za HRT i dodao kako su "preko poslovnih partnera osigurali uvoz etanola za proizvodnju antiseptika jer ga u Hrvatskoj nema dovoljno".

- Uvozimo ga iz Albanije, Njemačke i Bugarske, a s EU-fondovima smo uložili preko 30 milijuna kuna u pogon. Naš dnevni kapacitet je oko pet dona antiseptika - objasnio je Marenić.

Nada se da će etanol naći u dovoljnoj količini za takvu proizvodnju. Dio antiseptika izvodi partnerima koji mu nabavljaju etanol.

Nova Gradiska 061014 
Elda,tvrtka koja je u top 10 najkvalitetnijih brendova E-tekucina za elektronske cigarete u cijelom svijetu.Direktor i vlasnik je Dario Marenic.
Na fotografiji Dario Marenic.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / CROPIX
Dario Marenić, direktor i vlasnik Elde

Marenić je, kako je ispričao, uvjeren da su mjere Vlade donekle pogođene, možda se kasnilo s njima 14 dana jer poduzetnici otpuštali radnike jer nisu znali što će biti a nisu imali rezerve. Ima 50 ljudi u tvrtki i rekao je da nije preokrenuo proizvodnju da bi to državu koštalo oko milijun kuna. Rekao je da plaće uredno isplaćuje, a spreman je isplaćivati i nagrade jer nije lako raditi u ovim uvjetima.

Dodao je da je svojim poslovanjem državi uštedio, po njegovom proračunu, oko 2,5 milijuna kuna.

- Taj novac se može rasporediti tamo gdje treba, gdje je najpotrebniji, a nama koji u ovom trenutku radimo i trudimo se trebamo sjesti i razgovarati o visini plaćanja poreza na dobit kako bi ušli u gradnju novih pogona - rekao je Dario Marenić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:32