Međimurski Čateks

Hrvatska tvrtka sa slovenskim Ministarstvom obrane ugovorila posao vrijedan tri mil. eura

Čateks je najveći proizvođač specijalizirane visokokvalitetne tkanine za medicinsku i vojnu industriju u Europi
Ilustracija
 Boris Kovačev / CROPIX

Jedna od najstarijih hrvatskih tvrtki, čakovečki Čateks, sa slovenskim je Ministarstvom obrane ugovorila posao vrijedan čak tri milijuna eura. Riječ je o tekstilnoj kompaniji koja proizvodi specijalizirane visokokvalitetne tkanine za medicinsku i vojnu industriju.

- Radi se o specijalnoj tkanini NYCO Cordura (Nylon/Cotton) koja je specifična po iznimnoj čvrstoći, prekidnim silama kao i otpornosti na habanje – pojasnio je Davor Sabolić, direktor Čateksa, za novo.hr i dodao da je bitno svojstvo te tkanine NO MELT / NO DRIP koje “prilikom zapaljenja osigurava da se materijal ne zalijepi za kožu već se karbonizira i padne dolje pri čemu umanjuje štetu od gorenja”.

Takva je vrsta tkanine, ispričao je, sve prepoznatljivija diljem Europe, a Čateks je njen najveći europski proizvođač. O tome najviše govori činjenica da osim slovenske, ova međimurska kompanija oprema i vojske Litve, Latvije, Mađarske, Crne Gore i Kuvajta, a razvija i projekte za vojsku, specijalne postrojbe ili policije u Češkoj, Poljskoj, Austriji, Nizozemskoj, Estoniji, Italiji te za Nordijske zemlje.

Cakovec, 250413.
Reportaza iz Cakovecke tekstilne industrije Cateks.
Na fotografiji: proizvodi.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Čateks, proizvodi

Ipak, s MORH-om ima najdulju i najjaču poslovnu suradnju. Ona je počela još 1991.

- Da nema te suradnje i tih poslova, kao i poslova opremanje hrvatske policije, ne bismo mogli odraditi niti jedan navedeni posao za međunarodne postrojbe budući da smo za svaki međunarodni tender morali prije toga odraditi barem jedan u istom odnosu – kazao je Sabolić dodavši da nitko ne može tvrditi da je najbolji, ako u “vlastitoj kući nije odradio taj posao”.

S obzirom na tako uspješno poslovanje, logično je i što se čakovečka tvrtka sprema za veliki investicijski ciklus. Čateks će, naime, kroz sljedećih pet godinu u modernizaciju pogona tekstila uložiti između 30 i 50 milijuna kuna, a cilj im je, pričaju, jače se pozicionirati u programu Defend.

- Riječ je o programu u sklopu kojeg možemo ponuditi cjelokupno rješenje, od izrade borbene odore, odnosno hlača, košulja i jakni, do izrade vodonepropusnih i vjetronepropusnih jakni, nadjakni i nadhlača, kišnih kabanica i pelerina, pa do raznih dodataka koji se rade od specijalnih materijala – objasnio je direktor.

Osim Defenda, Čateks još uvijek razvija i svoj medicinski program u segmentu zaštitnih navlaka za madrace sa specijalnim svojstvima.

Cakovec, 250413.
Reportaza iz Cakovecke tekstilne industrije Cateks.
Na fotografiji: proizvodi.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Čateks, proizvodi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 10:22