Na području Umaga

Hrvatska ne proizvodi dovoljno rajčice, Podravka namjerava povećati proizvodnju u Istri

Ove godine očekuju se slični rezultati kao i prošle, oko 12 tisuća tona industrijske rajčice
Direktor proizvodnje u Podravci Zdravko Dimač i kooperant Stjepan Majkovica
 Goran Šebelić / Hanza Media

Ove godine na području Umaga očekuje se proizvodnja industrijske rajčice na razni prošle godine, dakle oko 12 tisuća kilograma, a berba će početi već krajem srpnja i trajat će više od šest do osam tjedana. Naime, kooperanti su u dogovoru s tvornicom krenuli u sadnju ranih sorti rajčica koje su već počele zreti, a njihova berba počinje zadnji tjedan srpnja. Kako kaže Zdravko Dimač, direktor poljoprivrede u Podravci time će se izbjeći pikovi u berbi i proizvodnji što je bio i cilj jer stara tvornica teško da može primati u jednom trenu tako veliku količinu industrijske rajčice. Naime, ovdje se industrijska rajčica sadi na 180 hektara zemljišta

- Ove godine od berbe rajčice očekujemo nešto bolju ili jednaku berbu kao i lani. Dakle, to je oko 12 tisuća tona. Ove godine isprobavamo rane sorte, tako da ćemo produžiti sezonsku berbu i preradu rajčice. Željeli smo izbjeći pikove u tom pogledu da sva rajčica u jednom trenu ne dođe u tvornicu na preradu jer nemamo te kapacitete u staroj tvornici. Zato Podravka ima plan sagraditi novu tvornicu za preradu rajčice, što je već u fazi projektiranja kazao je Dimač.

Nema dovoljno koncentrata

Plan je Podravke, naime, dignuti proizvodnju u Istri na 20 tisuća tona, a za to je sadašnji kapacitet prerade mali.

- Ako gledate 100 tisuća tona koliko rade u Italiji, i to na 50 kilometara od Umaga, onda znate da je ovo mali volumen prerade rajčice i malen biznis. Budući da se rajčica široko primjenjuje te ima veliku budućnost, mislimo ozbiljno ulagati. Zato u Istri planiramo dignuti proizvodnju, ali smo limitirani zemljom i plodoredom. Ovdje želimo doseći volumen proizvodnje od 20 tisuća tona rajčice, dakle porast za 8 tisuća tona. I to je limit Istre, kazao je Dimač. A kako im je želja još porasti, bar za pet puta, rajčicu su posadili u Podravini, a pokuse vrše i u Hercegovinu. Tamo bi htjeli proizvesti 40 tisuća tona industrijske rajčice.

- Dakle ukupno planirano 80 do 100 tisuća tona rajčice godišnje, zaključio je Dimač.

Inače, Podravka u Istri ima 34 kooperanta, a istarska rajčica ima nešto veću vrijednost zbog čega se plasira na zahtjevnija tržišta.

- Ali svejedno smo prisiljeni kupovati koncentrat rajčice jer nemamo dovoljno količina na hrvatskom tržištu. Što se tiče cijena otkupa rajčice, ove godine Podravka se sastala s kooperantima u prosincu te smo razgovarali o sortama i za svaku sortu je definirana cijena. Cijena za raniju sortu i onu s većim likopenom je 82 lipe za kilogram, a za druge sorte je cijena niža. Cijena za suhu tvar je 77 lipa na svih 12.500 tona što je na ukupnu tonažu 6 posto manja nego lani. Ali morate znati da je u Italiji cijena otkupa za 30 posto manja, zaključio je Dimač.

60 do 70 tona po hektaru

Kooperanti bi naravno uvijek htjeli više. Mario Miloš iz Umaga proizvodi trenutno pet hektara industrijske rajčice, a time se bavi čitav svoj život. Kaže da će ova sezona biti za njega nešto lošija nego lani, ali da će se sve zapravo znati kada krenu kombajni na polje. A ove je godine kupio novog i nada se da će zarada biti dobra.

- Ove godine očekujemo između 60 do 70 tona po hektaru. Moja se obitelj već 40 godina bavi proizvodnjom industrijske rajčice, počeli smo s 5 tisuća kvadrata. Od samo te površine tada smo kupili traktor i fićo. Danas su uvjeti nešto drugačiji, priznaje ovaj proizvođač.

Podravka također ima i pokusna polja s 32 sorte novih hibrida rajčica koje testiraju kako bi najbolje odabrali za iduće godine. A u proizvodnji je trenutno 10 hibrida.

- Već 20-tak godina provodimo ispitivanja. Danas postoje 100 razne vrste hibrida rajčica na svijetu, a mi pratimo barem tri godine kakvi su pokusni hibridi u odnosu na postojeće rajčice. Ako on po svojoj kvaliteti i prinosima, nadmašuju postojeće hibride u proizvodnju, onda ih uvodimo, kazao je Zdravko Matotan, direktor razvoja u Podravci, dodajući da pojedini hibridi daju od 100 do 120 tona po hektaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:09