Analiza HGK

Hrvatska najviše izvozi čokoladu, ribu i cigarete, a uvozi svinjetinu i kruh

Uvoz hrane raste nam brže od izvoza, a pokrivenost uvoza izvozom pada
Ilustracija
 Marko Todorov / Luka Gerlnac / Hanza Media, Profimedia, Sciencephoto

Rast izvoza, ali i uvoza hrane, nastavljen je i u ovoj godini, pri čemu je brže porastao uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda od njihova izvoza, pokazuju podaci HGK.

Prema tim podacima, Hrvatska je u prvih šest mjeseci ove godine uvezla poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrijednosti od gotovo 1,78 milijardi američkih dolara, dok je uvoz hrane u istom lanjskom razdoblju vrijedio nešto manje od 1,49 milijardi USD.

Istodobno, izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u prvih je šest mjeseci ove godine iznosio nešto više od 1,07 milijardi USD, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosio nešto više od 0,91 milijardi USD. Zbog bržeg rasta uvoza prehrambenih proizvoda od njihova izvoza povećao se manjak u razmjeni tih proizvoda s inozemstvom, i to s 575 na 704 milijuna USD, pokazuju podaci HGK.

Nastavak trenda

Slični su rezultati i kada se vrijednosti izvoza i uvoza iskažu u eurima. Naime, kako pokazuju podaci Komore, ukupan izvoz hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u prvih je šest mjeseci vrijedio 884 milijuna eura, što je 4,25 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Istodobno, uvoz hrane dosegao je vrijednost od gotovo 1,47 milijardi eura, što je oko šest posto više. Zbog bržeg rasta uvoza od izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda povećao se i manjak u razmjeni tih proizvoda s inozemstvom, i to s 531 milijuna eura, koliko je iznosio u prvih šest mjeseci prošle godine, na 583 milijuna eura u prvoj polovici ove godine.

- Nastavak je to višegodišnjih pozitivnih trendova, iako rast izvoza usporava - istakao je Dragan Kovačević, potpredsjednik za poljoprivredu HGK.

Komorini podaci pokazuju da smo u 2017. godini zabilježili smo rast izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda od 7,5 posto u odnosu na 2016. Uvoz tih proizvoda je, pak, lani porastao 11,5 posto u odnosu na 2016. Inače, ukupan hrvatski izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u prošloj je godini vrijedio oko 1,88 milijardi eura, dok je uvoz tih proizvoda dosegao gotovo 2,92 milijarde eura.

Popularna čokolada

Kada je riječ o poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, Hrvatska, ističu u Komori, najviše izvozi čokoladu i druge proizvode s kakaom, zatim svježu i rashlađenu ribu i cigarete. S druge strane, najviše uvozimo svinjsko meso, kruh i pekarske proizvode, kao i pripravke za prehranu životinja.

Od 24 skupine poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, u plusu smo u razmjeni s inozemstvom samo u sedam skupina proizvoda. Riječ je, ističu u Komori, o žitaricama, ribi, šećeru, uljanom sjemenju i ljekovitom bilju, duhanu, mesnim prerađevinama i raznim proizvodima za hranu. U HGK upozoravaju i da je niska pokrivenost uvoza izvozom kod poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

- Ukupna pokrivenost uvoza izvozom kod poljoprivredno-prehrambenih proizvoda od samo 60 posto ukazuje na opću nisku konkurentnost i nedostatan obujam domaće proizvodnje primarnih poljoprivrednih proizvoda i proizvoda prehrambeno-prerađivačke industrije. Posebno nas trebaju brinuti one kategorije u kojima je pokrivenost uvoza izvozom manja od 50 posto, a to su upravo one kategorije u kojima imamo nedostatnu proizvodnju - meso, mlijeko i mliječni proizvodi, povrće i voće - zaključio je Kovačević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:27