Izvješće Eurostata

Hrvatska među zemljama Europske unije s najnižom godišnjom inflacijom u lipnju

AUTOR:

OBJAVLJENO:

17.7.2019. u 14:45

AUTOR:

OBJAVLJENO:

17.7.2019. u 14:45

Zagreb, 040517.
Premijer Andrej Plenkovic u Banskim dvorima odrzao konferenciju za medije nakon neuspjelog pokusaja opziva ministra financija Zdravka Maric u Saboru.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Zdravko Maric.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX

Premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić

Hrvatska je u lipnju bila među zemljama Europske unije s najnižom godišnjom stopom inflacije, višestruko nižom od prosjeka u Europskoj uniji, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

U 28-članom EU je godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u lipnju iznosila 1,6 posto, kao i u mjesecu ranije, izračunali su u europskom statističkom uredu.

U Hrvatskoj su potrošačke cijene mjerene HICP-om u lipnju bile 0,5 posto više u usporedbi s istim razdobljem godine ranije. U svibnju je godišnja stopa inflacije iznosila jedan posto, pokazuju Eurostatovi izračuni.

Danska je također imala godišnju inflaciju od 0,5 posto, a slabiju inflaciju među zemljama EU-a imale su samo Grčka, od 0,2 posto i Cipar, od 0,3 posto.

Najvišu inflaciju, s druge strane, zabilježila je Rumunjska, s 3,9 posto, a slijede Mađarska s 3,4 posto i Latvija s 3,1 posto.

Godišnja je stopa inflacije u usporedbi s prethodnim mjesecom smanjena u 17 zemalja, stagnirala je u Slovačkoj, a porasla u njih devet, utvrdili su u Eurostatu, uz napomenu da opet nisu raspolagali podacima za Veliku Britaniju.

Na razini 19-člane eurozone godišnja inflacija blago je ubrzala, na 1,3 posto, sa svibanjskih 1,2 posto. Time je Eurostat povisio početnu procjenu za 0,1 postotni bod.

Pritom je tempo rasta cijena u zoni primjene zajedničke europske valute i dalje daleko ispod ciljanog u Europskoj središnjoj banci (ECB) od "nešto ispod dva posto".

Gledano prema glavnim sastavnicama HICP-a, najviše je u prošlom mjesecu u eurozoni ubrzao rast cijena usluga, na 1,6 posto, s jedan posto u svibnju.

Cijene energenta porasle su pak više nego upola slabije u svibnju, za 1,7 posto.