'Minimalac' na europski pogon

Hrvatska će i kroz plan Europske unije SURE od 100 milijardi eura financirati 'minimalac'

Iz Ministarstva financija kažu da će uskoro moći iznijeti naš udio u proračunu SURE
Ilustracija
 Neja Markicevic / CROPIX

Dva tjedna nakon što je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila kako će zbog posljedica koje je epidemija koronavirusa ostavila na gospodarstvo EU s 100 milijardi eura pomoći očuvanje radnih mjesta u svojim članicama, u našoj državnoj administraciji ne raspolažu makar približnim informacijama koliki bi dio od spomenute potpore Unije mogao završiti u hrvatskim tvrtkama i u kojem roku.

- Još uvijek proučavamo paket pomoći članicama Unije u borbi protiv posljedica koronavirusa na gospodarstvo koji je Europska komisija objavila 4.travnja ove godine i prikupljamo potrebne informacije – poručeno nam je iz više ministarstava koje su uključene u povlačenje novca iz Europske unije u dijelu koji se odnosi na pomoć za očuvanje radnih mjesta.

Iz jednog od Vladinih resora zaduženih za očuvanje radnih mjesta ugroženih pandemijom koronavirusa, neslužbeno nam je rečeno kako spomenuti program pomoći EK za očuvanje radnih mjesta zahtijeva nekoliko mjeseci pripreme te da nije izgledna njegova realizacija prije jeseni.

Jedno od pitanja koje se nameće u vezi ponuđene pomoći EK jest može li se tim novcem ojačati, produljiti ili na neki drugi način unaprijediti tekuća mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje isplate tzv.minimalca za privatne tvrtke koju već koriste na desetine tisuća tvrtki i oko pola milijuna radnika. Država će tijekom travnja, svibnja i lipnja isplaćivati plaće u tvrtkama koje su izravno ugroženo koronavirusom novcem koji je uglavnom pribavila zaduživavanjem.

- Intencija Vlade biti će da se sredstva osigurana putem SURE inicijative iskoriste i upotrijebe za financiranje dijela mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - otkrili su nam u Ministarstvu financija koje nam je također poručilo kako je u ovom trenutku prerano za procjene koliko bi se od ponuđenih 100 milijardi eura moglo usmjeriti za očuvanje radnih mjesta u domaće tvrtke.

Program pomoći EK za očuvanje radnih mjesta čija je službena kratica SURE, temelji se, kako nam je potvrđeno u Ministarstvu financija, na zaduživanju, s tom razlikom što će za 100 milijardi eura zadužiti Komisija u ime članica.

- Europska komisija će se u ime Unije zadužiti po povoljnim uvjetima na međunarodnim tržištima, a zatim će odobriti povoljan kredit zemljama moliteljicama. Jamstva za ove zajmove, minimalno 25 posto zajma, morati će osigurati države – najavila je predsjednica Komisije Ursula von der Layen.

Prema njezinim riječima, krediti iz programa SURE namijenjeni su tvrtkama koje su radi očuvanja zaposlenosti uveli skraćeno radno vrijeme ili rad od kuće, ali i za građane EU koji su posegnuli za samozapošljavanjem uslijed posljedica koje je koronavirus ostavaio na gospodarstvo.

Predsjednica EK otkrila je da se Komisija u izradi programa SURE rukovodila njemačkim programom Kurzarbeit namijenjenom očuvanju radnih mjesta u tamošnjim tvrtkama koji je uspješno primijenjen nakon svjetske financijske i gospodarske krize 2008., a njemačka savezna vlada primjenjuje ga i sada. Procjenjuje se da će mjeru SURE u najvećem obimu iskoristiti Italija i Španjolska koje bi mogle povući oko 60 posto budžeta programa.

Za isplatu tzv.minimalaca u tvrtkama ugroženima širenjem epidemije koronavirusa Vlada Andreja Plenkovića osigurala je oko šest milijardi kuna. Kad se toj svoti doda iznos koji će država uplatiti za doprinose na 'minimalce' dolazi se do ukupnog troška većeg od milijardu eura što predstavlja jedan posto budžeta SURE programa.

Nakon što je Europska komisija objavila namjeru pomoći od 100 milijardi eura, SURE su u četvrtak, 9.travnja podržali ministri financija članica Unije, kao i cijeli paket paket EK za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa od 540 milijardi eura. Prema odluci Komisije, na njezin prijedlog pomoć iz programa SURE članicama Unije odobravalo bi Vijeće Europske unije.

- Nakon što članica zatraži pomoć iz programa SURE, Komisija će sprovesti savjetovanje s dotičnom državom članicom kako bi procijenila razmjere, stvarnog ili očekivanog, iznenadnog i znatnog povećanja javnih rashoda u području zaštite radnih mjesta – navodi se u odluci EK.

Ariana Vela,vlasnica obrta EU PROJEKTI i jedna od vodećih konzultantica za EU fondove, napominje kako države članice trebaju ispuniti dva uvjeta za dobivanje kredita iz programa SURE.

- Prvi uvjet je da su se planirani javni rashodi članice Unije nakon 1. veljače značajno povećali zbog provedbe mjera smanjenja rizika od nezaposlenosti uslijed koronavirusa, a drugi je da se SURE koristi kao potpora nacionalnim programima. Prema onome što smo dosad mogli čuti od naše Vlade i ekonomskih analitičara, Hrvatska udovoljava i prvom i drugom preduvjetu - kazala nam je Ariana Vela, dodajući kako pripadajuća pravila EK za SURE program, među ostalim, predviđaju isplate odobrenih kredita u ratama te da se maksimalni iznosi, cijena zajma, rok otplate i ostali uvjeta zaduživanja izračunavaju sukladno pravilima navedenima u Uredbi Komisije i u kominikaciji države članice i Komisije.

Ponuđenih 100 milijardi eura iz programa SURE biti će privremena mjera EU za spas radnih mjesta, a Komisija zasad nije izašla s rokovima u kojima će se spomenuti krediti moći zatražiti.

- Informacije u vezi rokova i konačnih iznosa dostupnih pojedinim državama članicama sklopu instrumenta SURE dostaviti ćemo u što skorijem vremenu kada zakonodavni proces na razini EU bude pri završetku - poručili su nam iz Ministarstva financija. Napominju kako će ukupni proračun SURE instrumenta zapravo biti 125 milijardi eura, jer će članice Unije morati osigurati jamstva od dodatnih 25 milijardi eura kako bi se, ističu u spomenutome ministarstvu, ojačala snaga samog instrumenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:41