Novi hrvatski izvozni adut

Hrvatska Albaniji nudi svoje usluge u zaštiti od požara

Sustav zaštite od požara novi je hrvatski izvozni adut za albansko tržište. U Tirani je, naime, danas održan Albansko-hrvatski gospodarski forum, na kojem je sudjelovalo više od 80 albanskih i hrvatskih tvrtki, a albanska je strana velik interes pokazala upravo za hrvatskim sustavom zaštite od požara, poručili su iz HGK.

Tako su Odašiljači i veze u Tirani predstavili svoj OIV Fire Detect AI, uslugu rane detekcije pojave dima i vatre na otvorenim prostorima, koja se temelji na umjetnoj inteligenciji i sustavu kamera u visokoj rezoluciji. Taj je sustav tijekom prošle požarne sezone u oko 400 navrata detektirao i automatski alarmirao operatore u nadzorno-operativnim centrima vatrogasnih postrojbi i tako pojačao koordinaciju službi za gašenje požara.

- Potencijalni kupci u Albaniji pokazali su određeni interes za uslugu u dosadašnjim razgovorima - kazao je Marko Serdarević, rukovoditelj Odjela za prodaju OIV-a, dodavši kako tu uslugu na albanskom tržištu žele ponuditi u suradnji s albanskim tvrtkama.

I tvrtka Odjeća u Tirani je predstavila svoje proizvode, među kojima su i radna i zaštitna odjeća za vatrogasce, kao i vojne i policijske uniforme, koje žele plasirati na albansko tržište.

Inače, trgovinska razmjena Albanije i Hrvatske u prva četiri mjeseca ove godine gotovo se udvostručila u odnosu na isto lanjsko razdoblje, te je porasla, prema podacima HGK, s 11,5 na 21,5 milijuna eura.

- Potencijal za gradnju još čvršćih gospodarskih odnosa postoji, a velika su prilika investicije u infrastrukturu - poručio je Ivan Barbarić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU.

Albanija je, inače, članica NATO-a i kandidat za članstvo u EU. Gospodarski forum u Tirani zajednički su organizirali HGK i Komora za trgovinu i industriju Tirane, a u sklopu službenog posjeta Darka Horvata, ministra gospodarstva, Albaniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:17