U čekanju partnera

Horvat: 'Očekujemo da zainteresirane tvrtke daju ponudu za Uljanik do 25. siječnja'

Uljanik trenutno pregledavaju australski Scenic te zajednički ponuđači DIV i Fincantieri
Darko Horvat
 Boris Kovačev / CROPIX

Ministar gospodarstva Darko Horvat i predsjednik Uprave Uljanik Grupe Emil Bulić izrazili su jučer očekivanje da će tvrtke koje trenutno razmatraju preuzimanje brodogradilišta Uljanik i 3.maj dati do 25. siječnja i ponude za ulazak u Uljanik Grupu.

- Uvažavajući današnju odluku Trgovačkog suda u Rijeci o predstečajnom postupku u 3.maju, i dalje sam optimist i vjerujem da do stečaja ni u 3.maju, ni u Uljaniku, neće doći – ocijenio je ministar Horvat, upozorivši i kako je 26.siječnja ove godine moguće otvaranje predstečajnog postupka u Uljaniku.

Navevši kako poslovanje Uljanik Grupe trenutno pregledavaju DIV Grupa i Fincantieri kao zajednički ponuđači i australski naručitelj brodova Scenic, Horvat je izrazio očekivanje da će interes za Uljanik i 3.maj iskazati i tvrtke iz Ukrajine i Kine.

- Vlasnik australskog Scenica će u iduću srijedu doći u Hrvatsku i razgovarat ćemo s njim – naznačio je Horvat, potvrdivši kako Scenic analizira stanje u Uljanik Grupi i kao naručitelj broda koji je u gradnji u Puli, i kao potencijalni strateški partner. Ministar gospodarstva upozorio je kako bi zainteresirani strateški partner trebao dati zajedničku ponudu i za Uljanik i za 3.maj.

Osvrnuvši se na trenutnu situaciju u pulskom brodogradilištu, Emil Bulić naveo je kako Uprava trenutno pregovara s naručiteljima brodova u gradnji, kao i o novim narudžbama.

- Ključno je pitanje hoćemo li zaustaviti rasipanje radnika iz Uljanika. O tome stalno razgovaram sa sindikalnim povjerenicima u tvrtki. Bitno je ovu neizvjesnost koja traje prekinuti do 25.siječnja, i dati radnicima izvjesnost što nas sve čeka u tvrtki – kazao je Bulić.

Na pitanje što ako ne stigne nijedna ponuda za strateško partnerstvo brodogradilištima u Puli i Rijeci, ministar gospodarstva uzvratio je kako u tom slučaju brodogradilišta moraju sama tražiti rješenja kako bi izbjegli stečaj. Prema riječima ministra Horvata, potrebno je oko 150 milijuna kuna kako bi se proizvodnja u brodogradilištima u Puli i u Rijeci nastavila. Taj novac, potvrdio je ministar, treba osigurati budući strateški ulagač ako ga bude.

- Prema informacijama koje imam, obveza od 150 milijuna kuna nije nepremostiva ni za jednog od potencijalnih ponuđača - ustvrdio je ministar gospodarstva. Horvat je poručio kako ni stečaj, ako do njega dođe unutar Uljanik Grupe, ne znači i gašenje brodogradnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:52