Dražba

Hoće li Jan De Nul ići u sudsku bitku s državom ili će kupiti jaružalo?

Belgijska tvrtka već se od države naplatila preko jamstva, a sada se pojavljuje kao izlučni vjerovnik koji tvrdi da je nositelj triju patenata
Ilustracija
 Goran Šebelić / Hanza Media

Dok traje nadmetanje na elektroničkoj dražbi za najvredniji dio imovine pulskog Uljanika, golemi brod jaružalo procijenjen na milijardu kuna, stečajna upraviteljica Marija Ružić objavila je izvještaj o gospodarskom položaju kompanije.

Vjerovnicima je predložila da na izvještajnom ročištu, zakazanom za 25. listopada u Pazinu, donesu odluku o nastavku poslovanja, a u roku od mjesec dana ona bi izradila poslovni plan i utvrdila ima li osnove za izradu stečajnog plana.

Izvještaj stečajne upraviteljice u ponedjeljak je objavljen na e-oglasnoj ploči sudova, prvi nakon što je imenovana na to mjesto početkom prošlog mjeseca.

Revitalizacija

Marija Ružić u njemu navodi da razgovara o mogućnosti revitalizacije brodogradnje u Uljanikovoj luci posebne namjene, u što su dosad bili uključena razna ministarstva, Državno odvjetništvo, Hrvatska banka za obnovu i razvitak te neki članovi Odbora vjerovnika. Također, angažiran je niz pravnih stručnjaka zbog postojećih i očekivanih sudskih postupaka vjerovnika te “otvorenih pitanja u vezi s ranije pokrenutim arbitražama, izlučnim zahtjevima vjerovnika, privremenim mjerama zabrane raspolaganja imovinom - brodovima u gradnji, kao i u vezi s mogućnošću izravnog prijenosa koncesije na pomorskom dobru sa stečajnog dužnika na društvo u njegovu vlasništvu”.

Očito, moguć je cijeli niz sporova (sud je osporio tražbine u iznosu većem od 240 milijuna kuna), a među onima koji su već pokrenuli pravne postupke je i Jan De Nul, belgijska kompanija koja je svojedobno naručila brod jaružalo i već se od države naplatila preko jamstva. Sada se, naime, pojavljuje kao izlučni vjerovnik koji tvrdi da je i dalje nositelj i ovlaštenik triju patenata koja su korištena i ugrađena u brod koji se u Uljanikovim knjigama vodi kao brod u gradnji Uljanik 500.

Iz te belgijske kompanije jučer nisu htjeli komentirati što točno kane poduzeti radi zaštite svojeg intelektualnog vlasništva niti hoće li se pojaviti kao kupci jaružala na dražbi koja traje sve do 23. listopada, a iz izvještaja stečajne upraviteljice Marije Ružić proizlazi da su dosad pokušavali odgoditi, odnosno zaustaviti postupak “unovčenja broda prodajom na javnoj dražbi”. Trgovački sud u Pazinu je, međutim, ljetos donio rješenje kojim odbija prigovore Jan De Nula na pokretanje dražbe, a kompanija je na to rješenje podnijela žalbu koju je sud primio potkraj rujna.

Procjena

Uljanik, odnosno stečajna upraviteljica, odgovorila je na tu žalbu, ali detalje nije objavila niti je odgovorila na naš upit o tome. Na prvoj elektroničkoj dražbi, koja je u tijeku, jaružalo se nudi po cijeni od 794,248.042,92 kuna, a ne bude li interesenata, cijena na idućoj bit će još niža (do polovice utvrđene vrijednosti), pa onda i niža... dok bi se na četvrtoj dražbi brod prodavao po početnoj cijeni od jedne kune. Inače, za taj je brod država po protestiranim jamstvima Jan De Nulu već platila 923 milijuna kuna, a s kamatama se to popelo na gotovo milijardu kuna.Stečajna upraviteljica konstatira da imovinu Uljanika najvećim dijelom čini pet brodova u gradnji, ukupno procijenjenih na 1,63 milijarde kuna, a na tu imovinu postoji “pravo odvojenog namirenja” više vjerovnika, koji ukupno potražuju 2,92 milijarde kuna . Jaružar je na 1,059 milijardi kuna procijenio Ante Kraljević, stalni sudski vještak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:25