Sajam namještaja u Kölnu

HGK: Proizvodnja namještaja u Hrvatskoj u prvih 11 mjeseci 2019. porasla 8,1 posto

Iako proizvodnja namještaja raste, izvoz pada, a uvoz je u porastu
Namještaj Galeković designa
 Tomislav Krišto / Hanza Media

Proizvodnja namještaja u Hrvatskoj u razdoblju od siječnja do kraja studenoga prošle godine porasla je 8,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuju podaci HGK.

No, iako proizvodnja namještaja raste, izvoz pada, a uvoz je u porastu. Naime, u prvih devet mjeseci prošle godine, upozoravaju u Komori, izvezli smo namještaja u vrijednosti 206 milijuna eura, što je šest posto manje nego u istom razdoblju godinu ranije, u kojem smo izvezli namještaja u vrijednosti 220 milijuna eura. Istodobno, uvoz namještaja porastao nam je osam posto, s 283 milijuna eura, koliko je iznosio u prvih devet mjeseci 2018. godine, na 306 milijuna eura u prvih devet mjeseci prošle godine, otkrivaju podaci HGK.

Stoga hrvatski proizvođači namještaja pokušavaju naći nove prilike na stranim tržištima. U sklopu toga, četiri hrvatske tvrtke iz sektora proizvodnje namještaja - Spin Valis, Prostoria, Mundus Viridis i Modul, izlažu na sajmu IMM u Kölnu, koji traje od 13. do 19. siječnja. Riječ je o najvećem i najznačajnijem europskom sajmu namještaja, na kojem ove godine izlaže 355 tvrtki. Taj je sajam prošle godine posjetilo više od 150.000 posjetitelja, a očekuje se, ističu u HGK, da će ta brojka ove godine biti i veća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:34